SI
Svetovni dan art nouveauja 2022
Show menu

Svetovni dan art nouveauja 2022

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi zunaj nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje. 

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. 

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine. Brezplačni dogodki so objavljeni na spletnih straneh Mestne občine Ljubljana in članic skupine Art nouveau Ljubljana, v katero je vključen tudi Narodni muzej Slovenije.

Program v Narodnem muzeju Slovenije

Ivan Vavpotič, častna diploma, podeljena dr. Karlu Chodounskemu, 1903, pero, tuš, tempera, zlato, iluminacija, foto: Tomaž Lauko, hrani Narodni muzej Slovenije.
Vaza in skodela, sredina 19. stoletja, Japonska, porcelan, nadglazurna poslikava, pozlata, foto: Tomaž Lauko, hrani Narodni muzej Slovenije.
V nedeljo, 12. junija 2022, ob 11. uri vas vabimo na vodeni ogled razstave Zlata sled. Ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem s poudarkom na prelomu iz 19. v 20. stoletje. 
Osrednja tema razstave ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije je zlato, ki povezuje vse zbirke muzeja. Na ogled so predmeti iz matičnih zbirk in drugih slovenskih muzejev. Osvetlili bomo družbeni kontekst secesije in med drugim izpostavili častne diplome, podeljene posameznikom za oplemenitenje prostora današnje Slovenije, in keramiko iz Satsume, ki je bila namenjena izvozu na Zahod ter je spodbudila zanimanje za japonsko umetnost.

Vodi dr. Zora Žbontar. 

Vstop prost, predhodne prijave niso potrebne.

Preberite tudi:

Več o razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice