SI
Maruša Mazej: Keramika kot obrt, umetnost in oblikovanje
Show menu

Maruša Mazej: Keramika kot obrt, umetnost in oblikovanje

Predavanje
Maruša Mazej: Diferenciacija kocke, 2019, kamenina, vrtenje na lončarskem vretenu, glaziranje, 40 × 30 × 20 cm, mentorica doc. Kristina Rutar (foto: Maruša Mazej)

Predavateljica bo govorila o položaju umetniške keramike v sodobni umetnosti ter o njeni vlogi v obrti in oblikovanju. Izpostavila bo problematiko ustvarjanja, ki je vezano na določen material. Nazadnje bo predstavila tudi, kakšen je bil zgodovinski razvoj vseh treh disciplin, in opisala aktualna razmerja med njimi.

O kontekstu svojega dela Diferenciacija kocke je dejala: »Delo je produkt simbioze med naključnim in nadzorovanim. V sebi drži kontrast sodobnega sveta, ki vedno znova išče ravnotežje med analognim/ročnim ter digitalnim/tehnološkim. Tehnologija je vseprisoten element, ki pogosto lajša življenje, vendar življenje brez analognega ne more obstajati. Spodbuja k razmisleku o iskanju ravnotežja med taktilnim in vizualnim; tehnologije se ne smemo bati, ročnega pa ne pozabiti.«

O predavateljici

Maruša Mazej je leta 2018 diplomirala na Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na oddelku za Unikatno oblikovanje / steklo in keramika. Leta 2019 je bila izbrana na mednarodnem natečaju Future Lights in Ceramics 2019–2020, ki je del evropskega projekta Kreativno podjetništvo v keramičnih regijah – razvijanje, izobraževanje, vzpodbujanje (CerDee).
Brezplačno. 
Obvezne so predhodne prijave na e-naslov info@nms.si ali po telefonu 01/241 44 04 oz. 041 751 270. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Če bo udeležencev več kot 10, vas bomo zaprosili za podatke (ime, priimek, stalno bivališče in telefonska številka – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020). 
Ravnajmo odgovorno in preprečimo širjenje covida-19!
 

 

Prijavite se na e-novice