SI
Marko Štepec: Osebne zgodbe v senci nove države
Show menu

Marko Štepec: Osebne zgodbe v senci nove države

Konec oktobra 1918 je Avstro-Ogrska razpadla in končala se je prva svetovna vojna. Na njenem ozemlju so nastale nove države, med njimi tudi Država Slovencev, Hrvatov in Srbov. Množice vojakov so se vračale prek slovenskega ozemlja, širile so se bolezni in propadajoče vrednote »minulega sveta« so menjale nove. Za »veliko« pripovedjo o politiki in državi pa ostajajo drobne zgodbe o ljudeh, njihovi osebni izkušnji in vsakdanjem življenju v  prevratnem obdobju.

Veselje nad koncem vojne, pričakovanje, da bo uresničena narodna emancipacija, in želje po boljšem življenju so se mešali s tesnobo ob številnih umrlih ter s strahom pred vsakdanjimi življenjskimi stiskami. V zgodovinopisju in muzejih ne upada zanimanje za osebne zgodbe, ki jih lahko odkrivamo ob zbiranju pričevanj in interpretaciji osebnega gradiva iz družinskih zapuščin. Na podlagi drobcev iz zbranega gradiva bodo predstavljene »drobne zgodbe« posameznikov, ki so doživeli konec vojne, nastanek nove države in z njima povezane dogodke iz prevratnega obdobja.   

O predavatelju
Mag. Marko Štepec je muzejski svetovalec in vodja kustosov v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, avtor številnih strokovnih člankov in razstav ter scenarist dokumentarne serije o prvi svetovni vojni.
Predavanje poteka ob razstavi 33 dni. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
Brezplačno.
 

 

Prijavite se na e-novice