SI
Matjaž Knap, Marko Mugerli: Zgodovina, sedanjost in prihodnost izdelave jekla
Show menu

Matjaž Knap, Marko Mugerli: Zgodovina, sedanjost in prihodnost izdelave jekla

Predavanje

Posnetek predavanja

Fužina v gorski dolini. Anton Karinger, 1868. Hrani Gornjesavski muzej Jesenice, GMJ Ž 628
Medalja s svetovne industrijske razstave na Dunaju iz leta 1873. Hrani Gornjesavski muzej Jesenice, GMJ Ž 482
Kontinuirano ulivanje gredice. Vir: Štore Steel d. o. o.

O vsebini

Slovenija je dežela z bogato jeklarsko tradicijo. Tega se zaveda tudi država, ki je lani fužinarsko naselje Stara Sava razglasila za spomenik državnega pomena. Zlata doba fužin je bila med 18. stoletjem. Na Slovenskem jih je bilo več kot petdeset. Nekatere med njimi so slovele po kakovosti svojih izdelkov ter po napredni in celo inovativni proizvodnji.

Zoisi so v Bohinjski Bistrici in na Javorniku zgradili nova plavža, ki so ju že v prvi polovici 19. stoletja opremili z ogrevalci zraka, kar je nekoliko zmanjšalo porabo oglja. Prevoz oglja in manganove rude so pospešili v času Kranjske industrijske družbe s pomočjo samotežnih tovornih žičnic. Grodelj, pridobljen v plavžih, so predelovali v jeklo. Na Prevaljah so leta 1838 v proizvodnjo jekla v pudlovkah vpeljali uporabo rjavega premoga. Na Ravnah na Koroškem so leta 1881 postavili prvo Siemens-Martinovo peč na Slovenskem, ki je že proizvajala tekoče jeklo. Pri tem so uporabljali feromangan. Postopek njegovega pridobivanja v plavžu je odkril vitez Lambert von Pantz.

Prehod iz fužinske v industrijsko proizvodnjo jekla je uspel krajem, ki so imeli dobre prometne povezave, energetsko oskrbo, znanje in bogate vlagatelje. Na Slovenskem so se izoblikovali trije pomembni metalurški centri: Jesenice, Ravne na Koroškem in Štore.

Jeklarska industrija se neprestano srečuje s predsodki, da je zastarela, nehumana in neekološka ter da jeklo zlahka nadomestimo z drugimi materiali. V resnici je ravno obratno. Zaradi velikih investicij v raziskave in razvoj je jeklo – dejansko preko 3500 različnih vrst jekla – tehnološko napreden material. To potrjuje podatek, da je bilo v zadnjih 20 letih razvitih kar 75 odstotkov vrst jekla, torej takih, ki prej še niso obstajale.

Trend poškodb pri delu v jeklarski industriji v tem tisočletju zaradi avtomatizacije vztrajno pada. V zadnjem desetletju je večina nevarnih, napornih in zdravju škodljivih del postala preteklost, na kar kaže drastično zmanjšanje delovnih ur, izgubljenih zaradi poškodb.

Kaj je lahko bolj ekološko kot material, ki ga lahko stoodstotno recikliramo? Ne samo jeklo (vsako leto se ga reciklira preko 25 milijard ton), tudi vsi sekundarni proizvodi, ki nastajajo med procesom izdelave jekla, se reciklirajo več kot 95-odstotno. Zato načrt o izdelavi jekla brez odpadkov ni le mrtva črka na papirju.

Razvoj novih postopkov izdelave jekla se ukvarja z istimi izzivi kot sodobni svet, in sicer, kako ohraniti okolje in hkrati vzdrževati življenjski standard, kakršnega smo vajeni. Zato, kdo ve, morda bodo v naslednjem desetletju današnje tehnologije že stvar preteklosti.

Predavata:

Udeležba na predavanju je brezplačna. Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 01/241 44 04 oz. 041 751 270. 

Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask. 
Če bo na prireditvi več kot 10 udeležencev, vas bomo zaprosili za osebne podatke (ime, priimek, naslov stalnega prebivališča in telefonska številka – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020). Ravnajmo odgovorno in preprečimo širjenje covida-19!

Predavanje poteka v okviru
 Metalurškega dne – celodnevnega niza prireditev ob izteku razstave 
Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem 

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi. 
 

 

Prijavite se na e-novice