SI
Vrnitev boginje Izide
Show menu

Vrnitev boginje Izide

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave del akad. kiparja Boštjana Kavčiča

Vrnitev boginje Izide

Odprtje razstave bo v torek, 6. februarja 2024, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska 1,  Ljubljani.

Avtorja in njegovo delo bo predstavil umetnostni zgodovinar dr. Miklavž Komelj.

Pot boginje mnogih imen
Izgubljena antična figurica Izide, ki sta jo nekoč darovala njena častilka ali častilec na železnodobnem svetišču Berlotov rob na Šentviški planoti, se je vrnila s pomočjo umetniškega navdiha akad. kiparja Boštjana Kavčiča. Najprej se je vrnila na avtorjevo rodno Tolminsko, nadaljevala pot po Soči in do Kopra, kjer se je ustavila v Pokrajinskem muzeju, nato je odplula daleč preko morja na jug v svoj izvirni mitski kraj ob reki Nil.
Razstavo Vrnitev boginje Izide si je v Narodnem muzeju egipčanske civilizacije (NMEC) v Kairu med 2. in 14. majem 2023 po oceni predstavnikov muzeja ogledalo okoli 50.000 obiskovalcev.
Posoška Izida se v sodobni umetniški preobleki ponovno vrača v naše kraje. Na ogled je trinajst boginj voluminoznih oblin, ki v belem marmorju in barvitihpatinah brona v sozvočju s poldragimi kristalnimi kronami zvenijo v unikatnihženstvenih čarih. 

Razstavo, ki je nastala v sodelovanju s Tolminskim muzejem, so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Narodni muzej Slovenije, Tolminski muzej, Občina Tolmin, Dolina Soče.

Razstava bo na ogled do 21. aprila 2024.
Na vabilu je fotografija kipca Kavčičeve Izide, ob njej je izpisano enako besedilo kot v tej objavi.
Vabilo
 

 

Prijavite se na e-novice