SI
Zgodbe s stičišča svetov prazgodovineStrokovno vodstvo po razstavi Zgodbe s stičišča svetov
Show menu

Zgodbe s stičišča svetov prazgodovine

Evropski dnevi arheologije 2021

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled Najstarejših in Železnodobnih zgodb s stičišča svetov. Po razstavah vas bosta z zanimivimi in hudomušnimi poudarki popeljala dr. Peter Turk in dr. Boštjan Laharnar.

Najstarejšimi zgodbami s stičišča svetov odstiramo najbolj oddaljeno in skrivnostno preteklost ozemlja Slovenije, ki jo izpričujejo arheološke najdbe od starejše kamene do bronaste dobe. Spoznali bomo življenje paleolitskih nomadskih lovcev in nabiralcev (neandertalcev in anatomsko modernih ljudi), spremljali bomo stalno poselitev ozemlja Slovenije in začetek pridelovalnega gospodarstva v mlajši kameni dobi, vstopili bomo v njihove naselbine – kolišča in gradišča – in sledili velikim spremembam, ki so jih prinesli bakreno- in bronastodobni metalurški dosežki.
 
V prvem tisočletju pr. Kr. so velike spremembe korenito zaznamovale tako ozemlje Slovenije kot širši evropski prostor. Na začetku tega obdobja so bile državne družbene oblike omejene na vzhodno obrobje Sredozemlja, tam so dosegli tudi velik tehnološki in umetnostni napredek. V tisti čas nas popeljejo Železnodobne zgodbe s stičišča svetov. Z izjemnim arheološkim gradivom iz naših krajev prikazujemo okoliščine, ob katerih se je večina teh pojavov – od zahtevnih metalurških tehnologij in zapletene umetnostne figuralike preko avtohtonih začetkov denarnega gospodarstva in razvoja lokalnih pisav – prenesla in samostojno razvila na ozemlju Slovenije.

Brezplačno, vodstvo poteka v sklopu Evropskih dni arheologije 2021. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 18. junija 2021.
 

 

Prijavite se na e-novice