SI
Plavajoči gradMednarodni festival
Show menu

Plavajoči grad

Festival Plavajoči grad v štirih dneh združi več sto umetnikov s celega sveta na različnih lokacijah ob gradu Snežnik. Scenski umetniki in drugi ustvarjalci festivala v tednih pred začetkom pripravijo okolje magičnih prizorišč, ki jih vsako leto povezuje nova tema. Na plavajočih odrih, grajskih obzidjih, dvoranah, med drevesi in drugod se predstavijo skupine, ki igrajo folk fusion, pa tudi jazz, elektroniko, avtorsko in eksperimentalno glasbo. Tretjino programskega sklopa predstavljajo performans, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave ter ulično in dramsko gledališče.

Koncept
Festival temelji na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila in potujejo na lastne stroške, zato bodo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev »Kojn« (konj) podaril poljubnim umetnikom. Po drugi strani gre za inkubator za nova sodelovanja, saj je na festivalu Plavajoči grad vzniknila že prenekatera mednarodna skupina.

Poslanstvo
Umetnost se razvija in spreminja v obdobjih družbenih kriz in preobratov. Projekt Plavajoči grad išče prostor, ki bi povezal kulturno krajino z družbeno in ustvaril zametke projektov, ki niso omejeni z odri in dvoranami, temveč postavijo na oder samega gledalca. Ta mora postati aktivni soudeleženec pri preporodu kulture. Umetnost mora postati hkrati terapevt proti individualizaciji in katalizator ustvarjalnosti. Umetnost bo poiskala način, kako zbuditi človeka iz družbene otopelosti in strahu v kreativno refleksijo današnjega dogajanja.

Organizatorji
Glavni organizator je Društvo Ljubiteljev Gradu Snežnik, ki se že več let trudi obuditi grad in Pristave, za program skrbi KD Matita, MCLU Koper in pridruženi prostovoljci, festival nastaja ob podpori Občine Loška Dolina, MK in občine Koper.
 

 

Prijavite se na e-novice