SI
Oklepi iz Narodnega muzeja Slovenije. Zaščitna oprema od visokega srednjega do zgodnjega novega vekaPredstavitev nove monografije iz serije Viri. Gradivo za materialno kulturo in demonstracija nošenja ter uporabe srednjeveške zaščitne opreme in bojevanja v oklepu
Show menu

Oklepi iz Narodnega muzeja Slovenije. Zaščitna oprema od visokega srednjega do zgodnjega novega veka

V monografski seriji Viri. Gradivo za materialno kulturo je izšel nov zvezek, posvečen zaščitni opremi v zbirki Narodnega muzeja Slovenije. Obsežna knjižna objava je prva izvirna študija v slovenskem jeziku, ki podrobneje pojasnjuje razvoj oklepa in njegovo uporabo od visokega srednjega veka do konca 17. stoletja. Kataloško predstavitev predmetov iz muzejske zbirke dopolnjuje pregled pisnih in likovnih virov iz slovenskega prostora. Poseben poudarek je namenjen tudi tehnologiji in konstrukciji različnih vrst zaščitne opreme – tako z vidika eksperimentalne arheologije in sodobnih rekonstrukcij kot metalurških analiz izbranih eksponatov.

O vsebini monografije bodo podrobneje spregovorili avtor, recenzenti in pisci prispevkov o naravoslovnih analizah predmetov iz muzejskega fonda. Predstavitev bomo nadgradili z natančnejšim ogledom najzanimivejših primerkov zaščitne opreme iz muzejskega depoja in na stalni razstavi. Praktične vidike nošenja in uporabe srednjeveške zaščitne opreme pa bomo prikazali na demonstraciji bojevanja v oklepu in ob spremljajočem pedagoškem programu, na katerem si bodo obiskovalci lahko tudi sami nadeli jeklene replike.

PROGRAM

11.00 Predstavitev monografije Oklepi iz Narodnega muzeja Slovenije. Zaščitna oprema od visokega srednjega do zgodnjega novega veka. Sodelujejo:

  • dr. Pavel Car, direktor Narodnega muzeja Slovenije,
  • dr. Tomaž Lazar, avtor monografije, Narodni muzej Slovenije,
  • dr. Tomaž Nabergoj, Narodni muzej Slovenije,
  • dr. Jaka Burja, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije,
  • prof. dr. Peter Fajfar, Oddelek za materiale in metalurgijo, NTF UL,
  • Jakob Kraner, mag., Inštitut za kovinske materiale in tehnologije.

11.00–12.30 Bleščeča viteška oprava, delavnica za otroke: potežkali bomo viteški meč, oblekli verižno srajco in srednjeveški oklep ter si na glavo poveznili čelado. Na delavnici si bomo izdelali spominek, ki ga boste lahko odnesli domov. 

12.30 in 13.15 Ogled primerkov zaščitne opreme iz muzejskega depoja in sprehod po stalni razstavi orožja.

12.30 in 13.15 Prikaz srednjeveških borilnih veščin – bojevanje v oklepu: prikaz izvaja Academia artis dimicatoriae: Roman Vučajnk in dr. Aljaž Košmerlj. 


Udeležba na prireditvi je brezplačna. Obvezne prijave sprejemamo do petka, 27. avgusta 2021, na info
@nms.si ali 051 651 777. Prijave so mogoče za celotno prireditev ali za posamezne dogodke. Število mest je omejeno. 

Skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se dogodka lahko udeležijo le osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od pogojev PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let.

Dvobojevanje v ploščnem oklepu (Foto: Boštjan Verbič).
Izsek naslovnice monografije.
 

 

Prijavite se na e-novice