SI
Miran Žvanut: Ignacij Lojolski, vitez, romar in ustanovitelj jezuitovPredavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
Show menu

Miran Žvanut: Ignacij Lojolski, vitez, romar in ustanovitelj jezuitov

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu« 
Miran Žvanut
Cerkev sv. Benedikta, Blečji vrh, foto: Igor Vidmar.

Predavatelj bo predstavil lik Ignacija Lojolskega, avtorja svetovno znanih Duhovnih vaj, napisanih na podlagi lastne duhovne izkušnje, kjer ključno meditacijo zavzema klic Kristusa Kralja. Ignacijev odziv na ta klic in njegova nadaljnja pot sta botrovala ogromnemu vplivu tako na svetovno kot slovensko družbo. Smo v Igancijevem letu, ki se je začelo 20. maja 2021 in se bo končalo 31. julija 2022. V tem letu se spominjamo 500-letnice bitke v Pamploni, kjer je bil Ignacij težko ranjen, in 400-letnice njegove razglasitve za svetnika. Predavatelj se bo sprehodil po poti Ignacija Lojolskega, ki še danes močno zaznamuje slovenski prostor. 

O predavatelju

Miran Žvanut je provincial slovenskih jezuitov in svetovalec predsednika konference jezuitskih evropskih provincialov. Živi v Ljubljani v Dravljah, kjer je sedež slovenske jezuitske province. Jezuitska pot ga je iz Slovenije vodila v Rim, na Irsko ter v Severno in Južno Ameriko. Tako kot Ignacija tudi njega močno zaznamuje romanje, fizično aktivnost pa povezuje s svojim duhovnim življenjem. Pretekel je več maratonov in ultramaratonov, leta 2019 pa se je povzpel tudi na najvišji vrh Afrike Kilimanjaro.

Udeležba na predavanju je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja. 
Predhodne prijave niso potrebne. Več informacij na 051 651 777.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Kristus Kralj. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na strani razstave.
 

 

Prijavite se na e-novice