SI
Kako je nastala srednjeveška knjiga?Delavnica za odrasle
Show menu

Kako je nastala srednjeveška knjiga?

Delavnica za odrasle

Precejšen del srednjeveškega rokopisnega gradiva, ki ga hranijo arhivi in knjižnice, je nastal v obliki kodeksa, to je v obliki vezane knjige. V srednjem veku so se s prepisovanjem ukvarjali predvsem menihi v skriptorjih. Besedila so prepisovali na pergament in jih okrasili z iluminacijami.

Delavnico bosta izvedli mag. Blanka Avguštin Florjanovič in Darja Harauer, restavratorki-konservatorki  iz Arhiva Republike Slovenije. Predstavili bosta, katere spretnosti so bile potrebne za izdelavo knjige pred petsto in več leti. Spoznali boste različne naravne obdelane materiale, kot so pergament, usnje in lan, ter pripomočke za izdelavo zbirke zvezanih popisanih, porisanih ali potiskanih listov iz papirja, pergamenta ali drugega materiala. Preizkusili se boste v vezanju ter si po vzoru iz 17. stoletja izdelali še marmoriran papir.

Informacije in prijave

Delavnica je namenjena starejšim od 15 let in traja 4 ure. Predznanje ni potrebno. 

Obvezne prijave sprejemamo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na telefonski številki 051 384 888 ali na elektronskem naslovu arheozabava@nms.si do vključno 16. aprila 2015. V primeru premajhnega števila prijav delavnice ne bomo izvedli. 

Brezplačno.

Delavnica je del spremljevalnega programa razstave Arhivi – zakladnice spomina.
 

 

Prijavite se na e-novice