SI
Mirsad Sijarić: Narodni muzej Bosne in Hercegovine, primer par excellence
Show menu

Mirsad Sijarić: Narodni muzej Bosne in Hercegovine, primer par excellence

Muzejska predavanja

Lapidarij v impozantnem stebrišču
Rimski spomeniki v zahodnem krilu Narodnega muzeja Bosne in Hercegovine
Na primeru ustanovitve Narodnega muzeja (Zemaljskega muzeja) Bosne in Hercegovine ter idej, ki so botrovale njegovi ustanovitvi, razvoju in delu, bomo na predavanju spoznali položaj družbe, tradicionalno ukleščene na stičišču različnih civilizacij in politik, ki so Bosno in Hercegovino pogosto obravnavale najprej kot formalni in nato kot neformalni corpus separatum. Predavatelj bo obravnaval vprašanja in mikroteme, kot so: Zakaj leto 1888? Zakaj deželni muzej? Zakaj Karlo Paržik, kakšno je poslanstvo in kakšni so rezultati? Katere so bile civilizacijske pridobitve in njihove predstavitve na svetovnih razstavah? Kako preživeti vojno na koncu 20. in mir na začetku 21. stoletja? Skozi subjektivno prizmo bo razpravljal o posledicah nerešenih vprašanj o razvoju in delovanju najstarejšega in največjega muzeja v Bosni in Hercegovini, pa tudi o Bosni in Hercegovini sami. Predavanje naj bo dober povod za pogovor in razpravo, ki mu lahko sledita.

Predavanje bo v bosanskem jeziku, vprašanja bo mogoče zastaviti v slovenščini.


O predavatelju

Predavatelj pred vitrino z odprto rokopisno knjigo
Mirsad Sijarić in sarajevska Hagada

Dr. Mirsad Sijarić se je rodil leta 1970 v Sarajevu. Leta 1997 je diplomiral na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu. Od leta 1996 je zaposlen v Narodnem muzeju (Zemaljskem muzeju) Bosne in Hercegovine, najprej kot dokumentarist, nato pa kot kustos na Oddelku za arheologijo srednjega veka. Magistriral (2004) in doktoriral (2013) je na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. Je avtor več znanstvenih in strokovnih del, zlasti o hladnem orožju srednjega veka v Bosni in Hercegovini. Sodeloval je pri več arheoloških raziskavah v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Švedskem. Med letoma 2010 in 2015 je bil vodja Oddelka za arheologijo, nato pa je bil imenovan za vršilca dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Bosne in Hercegovine, kar je še danes.

Obdobje zadnje vojne v Bosni in Hercegovini (1992–1995) je preživel v Sarajevu, večino časa kot pripadnik Armije Bosne in Hercegovine. Mirsad Sijarić je tudi avtor dveh pesniških zbirk in enega romana, njegova dela pa so zastopana v vseh pomembnih antologijah bosansko-hercegovske književnosti ter delno ali v celoti prevedena v angleščino, nemščino, italijanščino, madžarščino in turščino. Ministrstvo za kulturo Francoske republike ga je za njegovo delo leta 2018 razglasilo za viteza reda umetnosti in leposlovja.

Organizacija dogodka: dr. Daša Pavlovič, Narodni muzej Slovenije.

Predavanje poteka ob razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice