SI
Vrnitev boginje IzideVodeni ogled pred dnevom žena
Show menu

Vrnitev boginje Izide


Bel kipec zaobljenih oblik, za glavo je kipar uporabil kristalno kroglo
Izida Lux, marmor Bianco Sivec, kremen, 2021 (fotografija: Jani Pavlin)
Turkizen kipec zaobljenih oblik
Izida Sirena, bron, turkizna patina, 2022 (fotografija: Jani Pavlin)

Vodeni ogled pred dnevom žena z avtorjem razstave Boštjanom Kavčičem

Figurica Izide, ki sta jo nekoč darovala njena častilka ali častilec na železnodobnem svetišču Berlotov rob na Šentviški planoti, se je vrnila v sodobni umetniški preobleki s pomočjo umetniškega navdiha akad. kiparja Boštjana Kavčiča. Najprej se je vrnila na avtorjevo rodno Tolminsko, nadaljevala pot po Soči in do Kopra, kjer se je ustavila v Pokrajinskem muzeju, nato je odplula daleč preko morja na jug v svoj izvirni mitski kraj ob reki Nil. 

Posoška Izida se ponovno vrača v naše kraje. Na ogled je trinajst boginj voluminoznih oblin, ki v belem marmorju in barvitih patinah brona v sozvočju s poldragimi kristalnimi kronami zvenijo v unikatnih ženstvenih čarih.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Za dame je vstop prost.
Boštjan Kavčič stoji pred vitrino z belo Izido Lux
Avtor na razstavi Vrnitev boginje Izide

O avtorju

Akad. kipar Boštjan Kavčič se je rodil leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in diplomiral pri prof. Luju Vodopivcu. Prejel je univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. V letih 2003–2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALUO v Ljubljani in leta 2007 magistriral pri prof. Sreču Draganu. Predstavil se je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev ter postavil več javnih del.
 

 

Prijavite se na e-novice