SI
Srednjeveško usnjarstvoPredstavitev srednjeveških obrti
Show menu

Srednjeveško usnjarstvo

Srednjeveško strojarstvo in usnjarstvo

Na Živem srednjem veku bo z nami usnjar Marjan Petač iz rokodelske delavnice v Goričanah. S predelavo kož se v družini Petač ukvarjajo že tri desetletja in čeprav zelo dobro poznajo sodobne tehnologije in materiale, ki se uporabljajo v usnjarski industriji, prisegajo na ročno, tradicionalno obdelavo usnja. Njihovo delo temelji na raziskovanju in proučevanju zgodovinskih virov o srednjeveških usnjarskih mojstrih in izdelovalcih pergamenta.

V srednjem veku so iz usnja izdelovali široko paleto izdelkov – obuvala, rokavice, pasove, vprežno opremo za živali, sedla in jermenje, posode za prenos tekočin, torbe, vojaško opremo itd. Strojarstvo je bilo pomembna gospodarska panoga, ki je izkoriščala lahko dostopnost živalskih kož. Surove kože so bile obdelane z dolgotrajnim procesom strojenja, ki je lahko trajal tudi leto dni.
Na Otoku pri Dobravi arheologi niso našli usnjenih izdelkov, pač pa so izkopali dve strojarski jami, v katerih so se ohranili koščki usnja, ki so bili odrezani ob izdelavi predmeta in nato vanju odvrženi kot nekakšno strojilo. Ob jamah so našli tudi strgala, značilno orodje za obdelavo kož. Množica predmetov – šila, škarje, prebijači in srpasto ukrivljen nož, kažejo na to, da je v Gutenwerdu cvetela usnjarska obrt. Ker pa je bilo strojarstvo zaudarjajoča dejavnost, so jo umaknili na robove naselbin in v bližino tekoče vode.

Marjan Petač bo obiskovalce z veseljem seznanjal s starimi tehnikami obdelave usnja, med drugim boste lahko izvedeli, kdaj so izumili belo usnje (galunsko usnje), ki so ga uporabljali v rimskem obdobju in skozi srednji vek. Pri tem usnju (gre za kombinacijo mineralnega in mastnega strojenja) je zelo pomembna kakovost jajc in olivnega olja. Na podlagi tisoč let starih risb in zapisov so v delavnici Marjana Petača izdelali orodje in okvirje za izdelavo pergamenta. Izdelujejo ga popolnoma ročno po recepturah iz srednjega veka. Za vsak kos pergamenta je treba vedeti, čemu bo namenjen, saj se glede na namen uporabe prilagodi tehnologija izdelave. 

Usnjar Marjan Petač sedi pred svojo stojnico z različnimi kožami živali. Za njim sta tudi dva lesena okvirja, na katerih sta napeti živalski koži. Za njim je gutenwerška pokrajina z zelenečimi travniki.
Usnjar Marjan Petač, Srednjeveški dan na Otoku pri Dobravi, 2023 (fotografija: Emil Turk)
Usnjar Marjan petač stoji pred svojo stojnico, obkrožen je z množico radovednih otrok. Za njim je veliko avtomobilov, gre za fotografijo s prireditve Srednjeveški dan na Otoku pri Dobravi.
Usnjar Marjan Petač in mladi obiskovalci prireditve, Srednjeveški dan na Otoku pri Dobravi, 2023 (fotografija: Emil Turk)

Prikaz strojarsko-usnjarske obrti bo potekal v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski (Muzejska ulica 1) v soboto, 13. aprila 2024, od 10.00 do 18.00.

Lepo vabljeni, zabavno bo!

Program poteka v sklopu prireditve Živi srednji vek:

 

 

Prijavite se na e-novice