SI
Nataša Peršuh, Karin Košak, Marija Jenko in Katja Burger: KOPTI.TEX
Show menu

Nataša Peršuh, Karin Košak, Marija Jenko in Katja Burger: KOPTI.TEX

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

Predavanje odstira ozadje oblikovalskega procesa, v katerem so študenti oblikovanja tekstilij in oblačil pod mentorstvom avtoric predavanja po navdihu iz ostalin koptske kulture razvili celovit opus sodobnih uporabnih izdelkov. Fragmentarnost ohranjenega materiala je vplivala na njihov likovni vtis in celotno dojemanje Koptov, ki jih predstavljajo tkanine nenavadnih oblik, v katerih se zrcalijo abstrahirani portreti ljudi, vzorci iz rastlinske ali živalske motivike in različne geometrijske kompozicije. Študenti so z risanjem, slikanjem in lastnimi likovnimi tehnikami doživljali pristne občutke, ki so jih prevzeli ob gledanju zgodovinskega gradiva, da so na različne načine starali papir in tekstil, še posebej pa jih je pritegnil bogat svet koptske figuralike in ornamentike. Svoje zamisli so izvedli s sodobnimi izvedbenimi tekstilnimi tehnikami in orodji: tkali so z elektronskimi žakarskimi statvami, tiskali z digitalnim tiskalnikom, izrezovali z laserskim rezalnikom in razvili kolekcijo oblačil in T-majic ter različne uporabne izdelke za dom.

Predavateljice bodo predstavile razvoj izdelkov od izhodišč do njihove sklepne izvedbe ter opisale njihovo mesto in namembnost v sodobni bivalni kulturi.

O predavateljicah

Profesorice oblikovanja tekstilij in oblačil Marija Jenko, Nataša Peršuh in Katja Burger ter prof. Karin Košak, ki študente usmerja na področju razvoja oblačil in oblikovanja, so zaposlene na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje. Vse so uveljavljene in priznane ustvarjalke na področju oblikovanja tekstilij in mode ter z njima povezanimi vsebinami v gledališču in arhitekturi. Samostojno in skupaj s študenti se udejstvujejo tudi v različnih interdisciplinarnih projektih, ki povezujejo kulturno izročilo s sodobnimi načini bivanja.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.
 

 

Prijavite se na e-novice