SI
Eva Ilec: Konserviranje koptskih tkanin iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije
Show menu

Eva Ilec: Konserviranje koptskih tkanin iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
Konserviranje koptskih tkanin iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož. Fotografija: Blaž Gutman.

V konservatorsko-restavratorski delavnici za tekstil Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož so v prvi polovici leta 2019 konservirali 52 koptskih tkanin, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Tkanine izhajajo iz časa od 3. do 10. stoletja; stkane so iz surovega lanu z volnenimi barvnimi vzorci, ki so kljub starosti ohranili barve pridobljene iz naravnih barvil. Vlakna so zaradi nizke relativne vlažnosti zraka izgubila prožnost in so postala krhka. Svetloba in visoke temperature so povzročile fotooksidacijo vlaken, zato se je barva lanene površine spremenila v rjavkaste odtenke.

Predavateljica bo predstavila stanje dragocenih koptskih tkanin in konservatorske posege, ki so bili potrebni, da jih osvežene predstavimo javnosti in hkrati zagotovimo ustrezne klimatske razmere za hranjenje.

O predavateljici

Dr. Eva Ilec je zaposlena v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož kot vodja konservatorsko-restavratorskega oddelka. V začetku devetdesetih let se je izobraževala v tujini na področju konserviranja-restavriranja tekstila; v instituciji Abegg Stiftung v Švici, v Mednarodnem centru za raziskavo starih tkanin (Centre International d'Étude des Textiles Anciens-C.I.E.T.A.) v Lyonu in pod okriljem ICCROM-a (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property Rome) in Madžarskega narodnega muzeja v Budimpešti. Temeljno področje njenega delovanja je restavriranje največje zbirke tapiserij v Sloveniji iz 17. stoletja ter vodenje in izvajanje konservatorsko-restavratorskih posegov na drugih zgodovinskih tekstilijah, ki so v lasti ptujskega muzeja in drugih muzejskih ustanov po Sloveniji.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.
 

 

Prijavite se na e-novice