SI
Jože Podpečnik: Zdrav duh v zdravem telesuMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Jože Podpečnik: Zdrav duh v zdravem telesu

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Umetnostnozgodovinski abonma
Predavanje z vodstvom
Člani Južnega sokola, predhodnika Ljubljanskega sokola, z društvenim praporom, Ljubljana 1866
Vaditeljski zbor Ljubljanskega sokola, 1895
Ženski odsek Ljubljanskega sokola, 1898
Prvi zmagovalni venec sokolov v mladinski konkurenci v Mariboru, skrajno levo Boris Gregorka, 1922
Jugoslovanska olimpijska reprezentanca v prostorih Narodnega doma, skrajno levo telovadec Leon Štukelj, v sredini vodja reprezentance dr. Viktor Murnik, skrajno desno Boris Gregorka, 1828
Sokolski telovadec in atlet Boris Gregorka na konju z ročaji na letnem telovadišču Ljubljanskega sokola, okrog 1828

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Peta vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 25. januarja 2023, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.


Mag. Jože Podpečnik: Zdrav duh v zdravem telesu

Ljubljanski meščani so 1. oktobra 1863 ustanovili Južni Sokol, prvo sokolsko društvo na Slovenskem, ki je s svojo dejavnostjo promoviralo aktiven in zdrav način življenja. Dr. Henrik E. Costa, eden od pobudnikov ustanovitve društva, je na družabnem večeru 12. decembra 1863 v prostorih ljubljanske čitalnice promoviral koristi »zdravega duha v zdravem telesu«, predvsem dobrobiti dobre fizične pripravljenosti za samoobrambo naroda pred sovražnikom.

Pod vodstvom dr. Viktorja Murnika se je Ljubljanski sokol do leta 1914 razvil v najštevilnejše in najbolj delavno telovadno društvo. Po zgledu dr. Miroslava Tyrša so slovenski sokoli prevzeli nalogo narodne vzgoje: v telovadnici vzgojiti telesno, moralno in estetko uravnoteženega in s sokolskim duhom prežetega človeka.

Slovenski sokoli so s svojimi telovadnimi uspehi na tujem dvigali nacionalno samozavest doma in odločno stopali po poti za dosego najvišjih ciljev – nacionalne samostojnosti in neodvisnosti. Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice