SI
Tomislav Kajfež: Prešeren in njegov časMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Tomislav Kajfež: Prešeren in njegov čas

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Umetnostnozgodovinski abonma
Vodeni ogled
Anton Hayne: Kranj, pred letom 1844, olje na platno, hrani Narodni muzej Slovenije
Namizni svečnik Franceta Prešerna, zgodnje 19. stoletje, pozlačena in cizelirana medenina, hrani Narodni muzej Slovenije

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Šesta vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 23. februarja 2023, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.


Tomislav Kajfež, mag.: Prešeren in njegov čas

Na vodstvu si bomo ogledali predmete – primere materialne kulture iz časa, ko je živel naš največji pesnik dr. France Prešeren. To obdobje med dunajskim kongresom leta 1815 in marčno revolucijo leta 1848 v kulturni zgodovini označujemo s pojmom bidermajer: ponazarja odnos do življenja in se izraža v likovni umetnosti, še posebej v umetni obrti in slikarstvu, pa tudi v slovstvu in glasbi. 

Med predmeti iz tega obdobja Narodni muzej Slovenije v svojih zbirkah hrani svečnik, ki ga je Prešeren vsakodnevno uporabljal pri svojem delu.Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice