SI
Tomaž Nabergoj: Čisto pravi vitez. Od ljubezenskih pesmi do bojne opremeMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Tomaž Nabergoj: Čisto pravi vitez. Od ljubezenskih pesmi do bojne opreme

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Arheološki abonma
Predavanje z vodstvom

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov! 

Sedma vsebina za izbirčne iz serije Arheološki abonma bo na sporedu v četrtek, 16. marca 2023, od 15.30 do 17. ure, izjemoma v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova na Maistrovi 1 v Ljubljani:

Dr. Tomaž Nabergoj: Čisto pravi vitez. Od ljubezenskih pesmi do bojne opreme

Kakšna je danes prevladujoča predstava o srednjeveškem vitezu? Junak v okornem oklepu, ki vihti težak meč in rešuje nemočno princesko, nato pa se gosti na razkošni grajski pojedini? Kako so na oblikovanje takšne podobe vplivali srednjeveški viteški epi, oživljanje srednjega veka v dobi romantike in popularna kultura 20. stoletja? Kaj pa nam o čisto pravem vitezu lahko povejo sodobne analize srednjeveških dokumentov in likovnih upodobitev, naravoslovno-tehnične raziskave orožja in bojne opreme, pa tudi eksperimentalna arheologija in študij evropskih srednjeveških borilnih veščin? Na izbranih primerih pesmi, upodobitev in muzejskih predmetov bomo osvetlili svet oklepljenih konjenikov evropskega srednjega veka, njihove vrednote in ideale.

Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice