SI
Tomaž Lazar: Od srednjeveškega meča do kalašnikovkeMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Tomaž Lazar: Od srednjeveškega meča do kalašnikovke

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Umetnostnozgodovinski abonma
Predavanje z vodstvom
Verižna srajca, pozno 15. stoletje, južna Nemčija
Huzarski prsni oklep, okoli 1580, nemška delavnica
Ogrska avba, sredina 17. stoletja, nemška delavnica
Rekonstrukcija kovičenega obročka za verižni oklep

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Nova vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 19. aprila 2023, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.


dr. Tomaž Lazar: Od srednjeveškega meča do kalašnikovke

Na sprehodu skozi zbirko orožja Narodnega muzeja Slovenije se bomo tokrat posebej posvetili zaščitni opremi. Oklep, izdelan iz železne pločevine, žice ali tudi organskih materialov je bil dolga stoletja neločljiv sopotnik srednjeveških vitezov, bojevnikov in poklicnih vojakov. Po daljšem obdobju zatona, ko ga je zasenčil smodnik, se je oklep v obliki neprebojne zaščite ponovno vrnil na bojišča 20. in 21. stoletja. Kako natanko je potekal ta tehnološki razvoj, bomo pobliže spoznali ob ogledu originalnih primerkov in sodobnih replik. Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice