SI
Vodna pozlataDelavnica za odrasle
Show menu

Vodna pozlata

Delavnica za odrasle

Na delavnici boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati

Vodna pozlata je dekorativna tehnika, ki je bila poznana že v starem Egiptu. Zlate lističe so stari mojstri polagali na omočeno glineno osnovo, imenovano poliment, ki je izboljšala barvo, odbojnost in trajnost zlate površine – lastnosti, zaradi katerih so zlato povezovali tudi z lepoto in bogastvom v kulturah po svetu. Ta dekorativna tehnika je postala izjemno priljubljena v tabelnemu slikarstvu 13. in 14. stoletja, v uporabi pa je ostala do modernejših slikarjev, kot je Gustav Klimt, in vse do danes. 
Na delavnici boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati. Skozi izdelavo pozlačene lesene deske se bomo poleg starodavne tehnike vodne pozlate seznanili tudi z različnimi dekorativnimi tehnikami polihromirane lesene plastike, ki plemenitijo zlato površino, kot so: pastiglia, graviranje, punciranje in estofado. Vsak si bo lahko izbral motiv po lastni želji, na voljo pa bodo tudi primeri, da bo izbira lažja.


Delavnico bo vodila Ana Sterle.
Dvodnevna delavnica bo potekala v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova ulica 1, vhod s ploščadi Muzejske četrti).
  • Sobota, 22. aprila 2023, 10.30–15.30
  • Nedelja, 23. aprila 2023, 10.30–15.30

Cena: 120 EUR
Znižana cena (dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni): 100 EUR

Udeležba je omejena, prijave zbiramo na naslov andreja.breznik@nms.si do zapolnitve prostih mest oziroma do 15. 4. 2023. 
V primeru manjšega števila udeležencev si pridružujemo pravico do spremembe programa. Dodatne informacije tudi na 01 2414 418.
 

 

Prijavite se na e-novice