SI
Gašper Oitzl: Kovinski sijaj. Od rude do izdelkaMuzejski abonma: vsebine za sladokusce
Show menu

Gašper Oitzl: Kovinski sijaj. Od rude do izdelka

Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Predavanje z vodstvom
Ali vas zanimajo arheologija, zgodovina in umetnostna zgodovina? Radi obiskujete muzeje in galerije? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2023/2024. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Greš z mano v muzej?

Druga vsebina za sladokusce bo na sporedu v četrtek, 19. oktobra 2023, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova:

Na fotografiji je 7 različnih uporabnih ali okrasnih kovinskih predmetov, kipci in posodje.
Kolaž gradiva iz kovinskih zlitin, ki ga hrani Oddelek za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije (foto: Tomaž Lauko, Tomaž Lazar, Gašper Oitzl)

Gašper Oitzl: Kovinski sijaj. Od rude do izdelka

Kovinske zlitine so eden najpogostejših materialov za izdelavo raznovrstnih uporabnih in okrasnih predmetov. Številne tovrstne izdelke iz obdobja med srednjim vekom in 20. stoletjem v zbirki kovine hrani tudi Oddelek za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije. 

Na predavanju bomo sprva spoznali različne kovinske zlitine, ki so bile najpogosteje uporabljene v preteklih stoletjih, poučili se bomo o osnovah tehnologije pridobivanja kovin in izdelavi kovinskih izdelkov ter se seznanili z vsebino muzejske zbirke. Predavanju bo sledilo krajše vodstvo po delno prenovljeni stalni razstavi zbirke kovine, kjer si bomo pobliže ogledali izdelke domačih in tujih obrtniških mojstrov.

O predavatelju

Dr. Gašper Oitzl je kustos na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije. Tam je kot raziskovalec vključen v raziskovalni program Predmet kot reprezentanca, okus, ugled, moč. Raziskave materialne kulture na Slovenskem. Ukvarja se predvsem z raziskovanjem zgodovine železarstva, v muzeju pa preučuje zbirko kovine. Bil je del avtorske skupine razstavnega projekta Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem ter sourednik monografije ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije in njenega angleškega prevoda.

Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Program poteka ob razstavi

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za sladokusce

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po zbirkah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

 

 

Prijavite se na e-novice