SI
Ta veseli dan kulture
Show menu

Ta veseli dan kulture

Dan odprtih vrat

Vabimo vas, da Ta veseli dan kulture preživite v naši družbi. Uživajte v brezplačnem ogledu razstav, raziskujte z Živo iz muzeja in pobrskajte po muzejski trgovini: morda najdete ravno pravšnje darilo zase ali za svoje bližnje.

Program

Logotip prireditve z rumenim srcem
Podoba razstave: Slovenija iz krogov, v katerih so fotografije razstavljenega gradiva

Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1

 • 10.00–18.00  Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
  Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

 • 10.00–18.00  Živini kotički, interaktivni muzej
  Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo. Živini kotički so interaktivni deli razstav, prilagojeni mlajšim in družinam. 

 • 11.00  Spomin Slovenije. Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin Sveta, vodeni ogled s soavtorico razstave dr. Alenko Miškec
  Predstavitev dragocene dokumentarne dediščine, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, in ogled najimenitnejših deset izvirnikov, med katerimi so serija listin grofov Celjskih, Prešernova zapuščina, Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja in Taboriščni tarok Borisa Kobeta.
  Število mest je omejeno. Vsa prosta mesta so že zasedena. Brezplačne vstopnice za vodeni ogled lahko prevzamete v muzejski trgovini na dan dogodka najpozneje 15 minut pred začetkom vodenega ogleda. 
 • 11.00–12.00  Ličen zapis, kaligrafski podpis, delavnica za otroke in družine

  Po navdihu dragocenih dokumentov in rokopisov znanih slovenskih piscev, predstavljenih na razstavi Spomin Slovenije, se bomo tudi mi lotili urjenja prstkov v lepopisu in izdelali prav posebne knjižne kazalke.
  Število mest je omejeno. Udeležbo si lahko zagotovite z brezplačno rezervacijo po telefonu 01/241 44 39 ali po e-pošti arheozabava@nms.si. Rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v muzejski trgovini na dan dogodka najpozneje 15 minut pred začetkom delavnice. 

 • 16.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, vodeni ogled najpomembnejših predmetov na stalnih arheoloških razstavah Narodnega muzeja Slovenije.

 • 17.00  Spomin Slovenije. Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin Sveta, vodeni ogled s soavtorjem razstave Matejem Hreščakom
  Predstavitev dragocene dokumentarne dediščine, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, in ogled najimenitnejših deset izvirnikov, med katerimi so serija listin grofov Celjskih, Prešernova zapuščina, Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja in Taboriščni tarok Borisa Kobeta.
  Število mest je omejeno. Udeležbo si lahko zagotovite z brezplačno rezervacijo po telefonu 01/241 44 39 ali po e-pošti arheozabava@nms.si. Rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest. Brezplačne vstopnice za vodeni ogled lahko prevzamete v muzejski trgovini na dan dogodka najpozneje 15 minut pred začetkom vodenega ogleda. 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1

 • 10.00–18.00  Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
  Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

 • 10.00–18.00  Živina igralnica
  Ne spreglejte prav posebnih Živinih kotičkov, kjer se lahko potopite v razburljiv svet Živinih dogodivščin in se preizkusite v zabavnih kvizih, ugankah in ustvarjalnih izzivih. Za male in velike vedoželjne obiskovalce.
 • 11.00–12.30  V znamenju sreče, vodstvo in delavnica za otroke in družine
  Pridruži se nam na potepu po zbirkah, kjer bomo poiskali znane simbole sreče in spoznali skrivnostne podobe, ki odvračajo nesrečo. Druženje bomo nadaljevali ustvarjalno in si izdelali unikatne praznične voščilnice, na katere bomo z barvno nitjo spretno upodobili izbrano srečno znamenje. 
  Število mest je omejeno. Udeležbo si lahko zagotovite z brezplačno rezervacijo po telefonu 01/241 44 39 ali po e-pošti arheozabava@nms.si. Rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v muzejski trgovini na dan dogodka najpozneje 15 minut pred začetkom vodstva oz. delavnice. 
 • 16.00  Po poteh glasbene dediščine, vodeni ogled z dipl. muzikologinjo Vivienne Wieltschnigg
  Glasbeno življenje na ozemlju današnje Slovenije je bilo v preteklih stoletjih zelo intenzivno, čeprav ta prostor nikoli ni bil izrazito središče glasbenega delovanja. Ohranjena glasbila so pomembni elementi naše snovne in nesnovne kulturne dediščine. Odpirajo zgodovinsko ozadje, skoznje se predstavljajo slovenski ustvarjalci in izdelovalci ter prisotnost glasbil in glasbenega življenja pri nas.

Park vojaške zgodovine Pivka, Kolodvorska cesta 51, Pivka

Ogled depojev državnih muzejev v Pivki: vstop v depoje je ta dan brezplačen. Pogoje vstopa v kompleks si oglejte na spletni strani Parka vojaške zgodovine Pivka

 • 10.00–14.00  Samostojni ogledi muzejskih zbirk Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Tehniškega muzeja Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije
 • 14.00 in 15.00  Vodena ogleda muzejskih zbirk s kustosi dr. Orestom Jarhom, mag. Jožetom Podpečnikom in Ireno Uršič

 

 

Prijavite se na e-novice