SI
Tomaž Nabergoj: Nekoč je bil srednjeveški GutenwerdMuzejski abonma: vsebine za sladokusce
Show menu

Tomaž Nabergoj: Nekoč je bil srednjeveški Gutenwerd

Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Predavanje z vodstvom
Ali vas zanimajo arheologija, zgodovina in umetnostna zgodovina? Radi obiskujete muzeje in galerije? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2023/2024. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Greš z mano v muzej?

Naslednja vsebina za sladokusce bo na sporedu v četrtek, 18. aprila 2024, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani:
Inscenirana mala pekarnica s kurušno pečjo, nečkami, mizo in stolčkom
Rekonstrukcija pekarne na razstavi Nekoč je bil Gutenwerd
Dva majhna, enostavna glinsta kipca podobnih si konjičkov z izoblikovanima trupoma, nogami in glavama
Glinasti figurici v obliki konjičkov iz Gutenwerda, 13.–14. stoletje
Avtor razstave nasmejan gleda v vitrino na razstavi
Dr. Tomaž Nabergoj
Kamnite žrmlje: obiskovalece z roko vsipa žitov luknjo na vzgornjem kamnu, drugi obiskovalec vrti ročko, zgornji kamen se očitno vrti, žrmlje delujejo!
Žrmlje (replika) na razstavi Nekoč je bil Gutenwerd

dr. Tomaž Nabergoj: Nekoč je bil srednjeveški Gutenwerd

Sprehodili se bomo po razstavi, na kateri se prepletata dve glavni zgodbi o srednjeveškem Gutenwerdu: prva pripoveduje o vsakdanjem življenju prebivalcev tega trga ob Krki od 12. do 15. stoletja, druga o napadu osmanskih Turkov leta 1473, po katerem je trg prenehal obstajati. 

Posebna zgodba pa govori o arheološkem raziskovanju te opuščene naselbine na Otoku pri Dobravi, ki sodi med najpomembnejša arheološka najdišča iz srednjega veka v Sloveniji. Kaj so odkrila izkopavanja v letih 1967–84, kakšne vire za tisti čas imamo na voljo in kaj nam o življenju in ljudeh v srednjem veku povejo sodobne naravoslovno-tehnične analize? Kako si lahko z replikami in rekonstrukcijami predmetov in ambientov, z ilustracijami in kratkimi filmi predstavljamo podobo nekdanjega trga? 

Pridite, spoznajte Gutenwerd in odkrijte njegov pravi zaklad!

O predavatelju

Dr. Tomaž Nabergoj, arheolog in zgodovinar, je kustos za arheologijo visokega in poznega srednjega veka v Narodnem muzeju Slovenije. Je soavtor razstave in vodja razstavnega projekta Nekoč je bil Gutenwerd.

Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Več o razstavi

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za sladokusce

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po zbirkah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

 

 

Prijavite se na e-novice