SI
Mednarodni dan muzejev 2024Muzeji za izobraževanje in raziskovanje
Show menu

Mednarodni dan muzejev 2024

Dan odprtih vrat

Dragi obiskovalci!

Vabimo vas, da nas obiščete na naš praznik, mednarodni dan muzejev. Vstop v Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Metelkovi je brezplačen, prav tako pa je na vse muzejske publikacije, starejše od 6 mesecev, 20 % popusta.

Letošnje praznovanje smo muzeji posvetili temi: 

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

Tri velike črke M v zeleni, rdeči, beli in modri barvi. Centralno je postavljena črka M, na njeni levi in desni sta polovici črke.
Na mednarodni dan muzejev, vsako leto 18. maja, muzeji in galerije širom sveta praznujemo, pripravljamo številne dogodke za obiskovalce in s tem bogatim in pisanim dogajanjem opozarjamo na pomembno družbeno vlogo naše mreže javnih odprtih in vključujočih institucij. Lansko leto se je praznovanju pridružilo več kot 37.000 muzejev v 158 državah sveta. ICOM mednarodni dan muzejev organizira od leta 1977. Vsako leto izbere temo, ki jo muzeji še posebej izpostavijo, od leta 2020 je tema izbrana izmed ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Letošnja izbrana tema je Muzeji za izobraževanje in raziskovanje in poudarja ključno vlogo kulturnih ustanov za zagotavljanje celostnega izobraževanja. Želimo, da muzeji na ta dan še posebej spodbujajo k bolj trajnostnemu in vključujočemu svetu. Muzeji so dinamična izobraževalna središča, ki spodbujajo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje. V letu 2024 želimo izpostaviti njihov prispevek k raziskovanju in širjenju novih idej. Muzeji so ključni prostori, v katerih se prepletajo področja od umetnosti in zgodovine do znanosti in tehnologije in oblikujejo naše razumevanje sveta. Številni strokovnjaki v naših muzejih opravljajo pomembno raziskovalno delo, izsledke teh raziskav pa muzeji širijo med ljudi s svojimi izobraževalnimi programi, ki so namenjeni mladim in odraslim, strokovnjakom in laikom. 

Pridružite se nam pri raziskovanju bogatih vsebin, ki jih ponujamo muzeji, tako bomo lahko skupaj zgradili bolj informiran in vključujoč svet.

Jana Babšek, predsednica ICOM Slovenija

Program

Muzejska

 • 10:00–20:00 Živa odkriva, raziskovalni listi za samostojno rabo
  Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.
 • 10:00–20:00 Živini kotički, interaktivni muzej
  Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za najmlajše, mladino in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo. Živini kotički so interaktivni deli razstav, prilagojeni mlajšim in družinam.
 • 11:00 Povrnjeni sijaj prazgodovinskega brona: Negovska čelada iz Podzemlja, vodstvo z dr. Lucijo Grahek in mag. Natašo Nemeček
  Soavtorici oz. mentorici bosta na vodenem ogledu razstave predstavili interdisciplinarne obravnave tega arheološkega predmeta ter raziskave, pri katerih so sodelovali študenti arheologije, konservatorstva-restavratorstva, grafike ter metalurgije in materialov. Raziskovalni projekt in zasnovo razstave bo predstavila ena od mentoric, dr. Lucija Grahek iz ZRC SAZU. 
 • 15:00–17:00 Moje viteško znamenje, ustvarjalna delavnica za otroke in družine
  Po navdihu kamnitih viteških podob, ki jih lahko občudujemo v pritličnem hodniku Narodnega muzeja Slovenije, si bomo zamislili lasten prepoznavni znak ter ga kot pravi grb umestili na ščit. Ob tem bomo spoznavali, kdo so bili vitezi in kakšna je bila njihova moda. Pridružite se nam kadarkoli med 15. in 17. uro.
 • 16:00 Lapidarij Narodnega muzeja Slovenije z Nežo Lukančič, vodeni ogled srednjeveških in novoveških kamnitih spomenikov v lapidariju Narodnega muzeja Slovenije
  Izbrane spomenike in njihove zgodbe bo predstavila Neža Lukančič, raziskovalka na programu Predmet kot reprezentanca: okus, ugled, moč (Raziskave materialne kulture na Slovenskem).

Metelkova

 • 10:00–18:00 Živa odkriva … Zgodovinske in umetnostne zbirke, raziskovalni listi za samostojno rabo
  Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite uganke.
 • 10:00–18:00 Živina igralnica, posebni Živini kotički
  Ne spreglejte prav posebnih Živinih kotičkov, kjer se lahko potopite v razburljivi svet Živinih dogodivščin in se preizkusite v zabavnih kvizih, ugankah in ustvarjalnih izzivih. Za male in velike vedoželne obiskovalce.
 • 10:00 Zakladi zgodovinskih in umetnostnih zbirk NMS – Metelkova, vodeni ogled, prilagojen otrokom z motnjami avtističnega spektra
  Ogled izbranih dvoran in predstavitev znamenitih predmetov NMS – Metelkova. Ali bi radi videli pravi viteški oklep, prisluhnili zgodbi o mestni in poljski miški ter si ogledali zanimivo zbirko igrač? Vabljeni! Vodeni ogled je prilagojen otrokom z motnjami avtističnega spektra prve triade osnovne šole. Obvezne prijave pri kustosinji Tei Černe po e-pošti tea.cerne@nms.si ali telefonu 070 184 827.
 • 16:00–17:00 Vitezi na pohodu!, doživljajsko-gibalna delavnica za otroke in družine
  Narodni muzej Slovenije - Metelkova hrani zanimivo srednjeveško gradivo, ob katerem bomo spoznali, kdo so bili znameniti bojevniki vitezi. Ogledali si bomo pravo viteško orožje in oklep, potežkali meč, se naučili osnovnih gibov mečevanja ter zaključili urjenje z obredom povitezitve.

Prisrčno vabljeni!

 

 

Prijavite se na e-novice