SI
Predstavitev monografije Rimsko vojaško odlikovanje torkvesIzšel je 46. zvezek v seriji Katalogi in monografije
Show menu

Predstavitev monografije Rimsko vojaško odlikovanje torkves

Vljudno vas vabimo na predstavitev 46. knjige iz serije Katalogi in monografije:

Roman Military Decoration Torques / Rimsko vojaško odlikovanje torkves

Literary, epigraphic, representational and archaeological evidence / Literarni, epigrafski in arheološki viri ter upodobitve

Avtorici: Janka Istenič in Anja Ragolič

Monografija obravnava rimsko vojaško odlikovanje torkves od pozne republikanske dobe do začetka 3. stoletja n. št. Izhaja iz analize vseh razpoložljivih vrst virov: antičnih literarnih del, epigrafskih virov – napisov, upodobitev na kamnitih spomenikih in arheoloških najdb. Samostojno poglavje je namenjeno preučitvi domneve, da so Rimljani vojake odlikovali ne le s parom torkvesov, ki so jih nosili na prsih, ampak tudi s po enim torkvesom, ki so ga nosili okoli vratu. 

Sodelovali bodo


Več o monografiji

V knjigi predstavljene raziskave so potrdile večino glavnih izsledkov temeljnega dela o rimskih vojaških odlikovanjih Valerie Maxfield (Roman Military Decorations, London 1981), prispevale pa so tudi nova spoznanja. Med njimi so argumenti, ki kažejo, da so bila nižja odlikovanja, ki vključujejo torkves, verjetno iz cenenih kovin, ki so imele videz zlata in srebra, kar je v nasprotju z doslej uveljavljenim prepričanjem, da so bila ta vojaška odlikovanja zlata ali srebrna. Ohranjen je najmanj en primerek rimskega odlikovanja torkves – to je iz čiste medenine narejen torkves s Štalenske gore na Koroškem v Avstriji – ki je v knjigi podrobno predstavljen.

2023, 25 x 34 cm, trda vezava, 198 strani, ISBN 978-961-6981-67-5, cena: 49 €.
Vsebina (979 KB)
Na dan predstavitve bo publikacijo mogoče kupiti z 20-odstotnim popustom. Ugodnost velja le v trgovini Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani. 
 

 

Prijavite se na e-novice