SI
Dan keramike
Show menu

Dan keramike

Igriv, drobcen jedilni pribor iz porcelana
Iva Brkić Walter: Sladki nesmisel / Sweet Nonsense. Priznanje UNICUM 2023

Letos bo druga septembrska sobota posvečena keramiki! Prisrčno vas vabimo v Narodni muzej Slovenije, kjer vas čaka bogat program za vse okuse in generacije: udeležite se lahko vodenih ogledov, delavnic in predavanj, pred muzejem na Muzejski pa bo ves dan naprodaj uporabna in umetniška keramika.

Vstop na občasno razstavo V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023 na Muzejski in na vse razstave na Metelkovi je brezplačen. Ob nakupu publikacij Narodnega muzeja Slovenije, ki so starejše od šestih mesecev, vam priznamo 20 % popusta.

Prodaja uporabne in umetniške keramike
Delavnica Nakit iz porcelana
Vodeni ogled razstave UNICUM 2023
Delavnica Kako narediti glinenega konjička
Kristina Rutar: Keramika in kinetika
Delavnica Posodica za pitje čaja
Igor Ravbar, Vtisi

Program

Muzejska

 • 10:00–18:00 Prodaja uporabne in umetniške keramike, predstavlja se 17 uveljavljenih umetnikov

 • 10:00–18:00 Živa odkriva keramiko, interaktivni kotički za otroke in družine v pritličju muzeja

  Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo.

 • 10:30–13:30 Nakit iz porcelana, praktična delavnica za odrasle (promocijska cena: 60 €)
  Vabimo vas na delavnico oblikovanja s porcelanom, najfinejšim materialom v svetu keramike. Preizkusili se bomo v izdelavi nakita, na katerega lahko gledamo tudi kot na miniaturno plastiko. Oblikovali bomo uhane, prstane, broške, obeske, in sicer v tehniki oblikovanja iz tanke plošče, iz kalupov in litja porcelana. Dekorirali bomo z različnimi teksturami.
  Poleg praktičnega dela se bomo seznanili tudi z zgodovino in uporabo porcelana, tega dragocenega materiala. Ogledali si bomo razstavo V. Mednarodnega trienala keramike UNICUM v Narodnem muzeju Slovenije in izbrana dela vzeli za izhodišče pri oblikovanju novih kosov nakita. Predznanje ni potrebno. Delavnica je odlična za začetnike in vse, ki si želite izkušnje z delom s porcelanom.
  Delavnico vodi Bojana Ristevski Mlaker, ustanoviteljica Juha studia, kjer kreira omejene serije unikatne uporabne keramike v kamenini in porcelanu, pa tudi skulpture in risbe.
  Dodatne informacije in obvezne prijave ...

 • 14.00 V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, vodstvo z dr. Zoro Žbontar (brezplačno)
  V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, ki poteka med 15. majem in 30. septembrom 2023, je osrednja mednarodna razstava s področja sodobne umetniške keramike v Sloveniji. Z njim želimo opozoriti na bogato umetniško produkcijo na področju keramike po svetu in pri nas. Mednarodna žirija je izmed 319 prijavljenih del na razstavo uvrstila 64 del. Izbrana dela avtorjev iz 30 držav so zelo raznolika, njihova skupna točka pa je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi likovnimi prijemi. Po razstavi nas bo vodila ena od vodij projekta dr. Zora Žbontar.

 • 14.00 Kako narediti glinenega konjička, praktična delavnica za otroke (promocijska cena: 3 €)
  Kakšna je glina na dotik? Kaj vse lahko nastane iz njenega gnetenja? Na delavnici bodo predstavljeni osnovni pristopi k modeliranju živali in človeških figur iz gline. Pred ustvarjalnim delom pa se bomo sprehodili po muzejski razstavi, kjer so na ogled raznovrstni keramični izdelki. Delavnico bo vodila akademska kiparka zasl. prof. Dragica Čadež Lapajne.

 • 15.00 V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, veččutni vodeni ogled za otroke s Teo Černe. Zaradi bolezni vodstvo odpade.

 • 15.00–16.00 Keramika in kinetika, predavanje doc. Kristine Rutar (brezplačno)
  Keramika in kinetika združujeta dva na prvi pogled nasprotujoča si koncepta. Na predavanju bomo raziskali, kako se združujeta preko različnih umetniških praks – instalacije, videa, performansa. Predstavljeni bodo avtorji, ki ustvarjajo na presečišču keramike in kinetike ter spoznali potenciale gline in keramike.
  Doc. Kristina Rutar je leta 2013 diplomirala na področju keramike na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2015 je na Akademiji E. Geppert za umetnost in dizajn zaključila podiplomski program Interdisciplinarna Grafika. Je docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, smer Unikatno oblikovanje – steklo in keramika. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Metelkova

 • 15.00–16.00 Posodica za pitje čaja, praktična delavnica za družine, vodi Igor Ravbar (promocijska cena: 3 €)
  Kakšna je glina na dotik? Kaj vse lahko nastane iz njenega gnetenja? Na delavnici bodo predstavljene možnosti odtiskovanja v njeno površino in preoblikovali jo bomo v uporabni predmet. Pred ustvarjalnim delom se bomo sprehodili po muzejskih prostorih, kjer so na ogled raznovrstni izdelki.
  Delavnico bo vodil Igor Ravbar, avtor razstave Vtisi s klopu projekta Keramika danes.

 • 16.00–17.00 Vtisi, vodstvo z Igorjem Ravbarjem (brezplačno)
  Po razstavi Vtisi, eni od mnogih v sklopu projekta Keramika danes, nas bo popeljal avtor Igor Ravbar. To je razstava o ustvarjanju v keramiki in lesu, dveh prvinskih materialih, ki sta zaznamovala človekovo pot od pradavnine do danes. Interakcije med glino in lesom, odtisi enega v drugem, izpeljave vizualnih poudarkov iz enega v drugega so vodilna nit umetnikovega preučevanja soodvisnosti obeh.
 

 

Prijavite se na e-novice