SI
Jan Ciglenečki: Koptska kulturna in duhovna dediščina od antike do danes
Show menu

Jan Ciglenečki: Koptska kulturna in duhovna dediščina od antike do danes

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

Kopti so ena najstarejših krščanskih skupnosti, ki deželo ob Nilu kontinuirano poseljuje od prvih stoletij našega štetja do danes. V prelomnih časih pozne antike in zgodnjega srednjega veka so imeli kristjani v Egiptu izjemen kulturni in duhovni vpliv na nadaljnji razvoj krščanstva tako na Zahodu kot na Vzhodu. Odločilno vlogo je pri tem odigral zlasti pojav puščavništva in meništva, ki se je v Egiptu razvilo sredi 4. stoletja in se kmalu razširilo v druge predele tedanjega rimskega in pozneje bizantinskega imperija.

Predavatelj bo pregledno predstavil zgodovinski razvoj krščanstva ob Nilu in s pomočjo fotografij, ki so nastale v okviru projekta »Ogrožene puščavske naselbine«, poudaril nekatere vrhunce koptske kulturne dediščine.

O predavatelju

Dr. Jan Ciglenečki je zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani; na Oddelku za filozofijo predava antično, patristično in srednjeveško filozofijo. Njegovo ožje področje raziskovanja je egipčansko puščavništvo in meništvo. Od leta 2013 je vodil številne odprave v Vzhodno puščavo, med katerimi je njegovi ekipi uspelo locirati in dokumentirati številne meniške naselbine iz najzgodnejših obdobij zgodovine egipčanskega puščavništva. Trenutno pod okriljem Ameriškega raziskovalnega centra v Egiptu (American Research Center in Egypt) vodi projekt »Ogrožene puščavske naselbine: dokumentiranje koptske dediščine v Srednjem Egiptu in Vzhodni puščavi«.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.
 

 

Prijavite se na e-novice