SI
Novinarska konferenca pred odprtjem razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije
Show menu

Novinarska konferenca pred odprtjem razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Koptska tkanina: tapiserija z motivom drevesa življenja, 6.–7. stoletje, volna na platnu, hrani Narodni muzej Slovenije. Fotografija: Tomaž Lauko
Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, ki bo v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova 1, Ljubljana).
Med najstarejši tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem našega štetja stkali Kopti, krščansko prebivalstvo Egipta. Izdelane so iz lanu in volne, zanje pa so značilne žive barve. So eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov oblačil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so dočakale današnje dni zahvaljujoč običaju, da so umrle pokopavali oblečene oziroma pokrite z blagom, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja ni propadlo.

Narodni muzej Slovenije že od leta 1890 hrani zbirko 53 koptskih tkanin, ki sodi med bolje ohranjene tovrstne zbirke v Evropi. V muzeju smo zbirko koptskih tkanin strokovno obdelali z najsodobnejšimi znanstvenimi tehnikami in metodami ter ovrednotili, v obliki razstave in razstavnega kataloga pa jo prvič strnjeno predstavljamo slovenski javnosti.

Koptske tkanine pa so vir navdiha tudi za sodobne ustvarjalce. Spremljajoča razstava sodobnih tekstilnih in oblačilnih interpretacij KOPTI.TEX je nastala pod okriljem Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, in je rezultat večmesečnega dela študentk in študentov v okviru predmetov Oblikovanje tekstilij, Oblikovanje oblačil in Razvoj oblikovanja.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

Govor dr. Cäcilie Fluck bo potekal v angleškem jeziku.

V sklopu novinarske konference bomo v vitrino namestili še zadnji dragoceni predmet in tako simbolično zaključili postavitev razstave.

Veselimo se vašega obiska!
 

 

Prijavite se na e-novice