SI
Tomaž Lazar, Jakob Kraner in Peter Fajfar: Tehnologija ploščnega oklepaNova dognanja ob primerkih iz Narodnega muzeja Slovenije
Show menu

Tomaž Lazar, Jakob Kraner in Peter Fajfar: Tehnologija ploščnega oklepa

Predavanje
Anatomija prsnega oklepa iz 16. stoletja. Fotografija: J. Kraner, T. Lazar

Tehnologija ploščnega oklepa – nova dognanja ob primerkih iz Narodnega muzeja Slovenije

Med kovinskimi predmeti iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije, ki smo jih v zadnjih letih posebej intenzivno preiskovali z naravoslovnimi metodami, smo posebno pozornost posvetili primerkom zaščitne opreme iz srednjega in zgodnjega novega veka. Te raziskave so po eni strani razkrile tehnološke postopke njihove izdelave in številne drobne skrivnosti starih obrtnih mojstrov. Po drugi strani smo z njimi lahko potrdili tudi pristnost posameznih eksponatov oziroma določili naknadno dodane ali restavrirane dele.

Na predavanju bomo predstavili izsledke raziskav dveh celopostavnih ploščnih oklepov iz 16. in 17. stoletja, podrobneje pa bomo spregovorili tudi o konstrukcijskih in tehnoloških načelih, po katerih so okleparji iz toge jeklene pločevine izdelali ergonomsko oblikovano, ne pretirano težko zaščitno oblačilo za trup.


Predavajo dr. Tomaž Lazar (Narodni muzej Slovenije), Jakob Kraner (Inštitut za kovinske materiale in tehnologije) in prof. dr. Peter Fajfar (Oddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani).

Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 041 751 270.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave 
Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice.
 

 

Prijavite se na e-novice