SI
Peter Fajfar in Gašper Oitzl: Skrivnosti kroparskih kovačevNajstarejša zbirka žebljev na Slovenskem
Show menu

Peter Fajfar in Gašper Oitzl: Skrivnosti kroparskih kovačev

Predavanje
Kovaški zakonski par Jurij in Terezija Legat kujeta žeblje v vigenjcu Vice v Kropi, 1904 (fotodokumentacija Kovaškega muzeja v Kropi, foto: Janko Kotar)

Skrivnosti kroparskih kovačev. Najstarejša zbirka žebljev na Slovenskem

Žebljarska obrt je bila od poznega srednjega veka do konca 19. stoletja pomembna gospodarska panoga na Kranjskem. Naselja, kot so Kropa, Železniki in Kamna Gorica, so se preživljala predvsem s kovanjem žebljev. Kmalu po ustanovitvi Deželnega muzeja za Kranjsko je leta 1823 radovljiški okrajni komisar Franc pl. Poßanner muzeju daroval zbirko vseh 127 kompletov žebljev, ki so jih tedaj izdelovali v Kropi. Ta danes velja za najstarejšo zbirko žebljev na Slovenskem.

Na desetih vzorcih iz te zbirke smo opravili metalografske raziskave. Iz rezultatov raziskav smo dobili podatke o kakovosti uporabljenega jekla in vpogled v takratno tehnologijo izdelave žebljev.


Predavata prof. dr. Peter Fajfar (Oddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakluteta Univerze v Ljubljani) in Gašper Oitzl (Narodni muzej Slovenije).

Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 041 751 270.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice.
 

 

Prijavite se na e-novice