SI
Martina Ambu: Krščanstvo v Etiopiji – institucionalne in duhovne vezi s koptskim EgiptomODPOVEDANO.
Show menu

Martina Ambu: Krščanstvo v Etiopiji – institucionalne in duhovne vezi s koptskim Egiptom

Predavanje

Martina Ambu, strokovnjakinja za koptski in etiopski jezik, bo predstavila bogato zgodovino etiopskega krščanstva od njegovih začetkov v 4. stoletju in povezav med etiopsko diecezo in aleksandrijskim patriarhatom. Po izročilu je krščanstvo v kraljestvo Aksum, domovino starodavne civilizacije etiopskega višavja, v 4. stoletju prinesel Frumencij (v Etiopiji znan kot Salāma oz. Fre Menatos). Ta mladi Sirijec, ki je doživel brodolom ob etiopski obali, je odpotoval v Egipt na obisk k aleksandrijskemu patriarhu Atanaziju, ki je Frumencija postavil na čelo etiopske cerkve. Tako je ustoličil dolgo tradicijo institucionalne odvisnosti od Egipta, ki je trajala vse do leta 1959.

Predavateljica se bo osredotočila predvsem na stike med obema deželama v obdobju med 13. in 16. stoletjem – v času največjega razmaha etiopskega meništva.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

O predavateljici

Martina Ambu je sodelavka Université Paris 1, Panthéon Sorbonne, Laboratoire de rattachement Orient & Méditerranée, Équipe Mondes sémitiques. Pripravlja doktorat iz zgodovine na pariški Sorboni, kjer je tudi končala magisterij iz srednjeveške in afriške zgodovine. Diplomirala je na Univerzi v Bologni. Sodelovala je na številnih arheoloških izkopavanjih v Italiji (Ravenna, Ostia Antica, Brisighella) in Etiopiji (Maryam Nazret v pokrajini Tigray in LalibelaSamostojno terensko delo je izvajala v Adis Abebi (Etiopija) in Kairu (Egipt). Kot strokovnjakinja za koptski in etiopski jezik se na Katoliškem inštitutu v Parizu ukvarja z raziskovanjem besedilnih, ikonografskih in meniških povezav med krščanskim Egiptom in Etiopijo v obdobju med 13. in 16. stoletjem.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije in poteka ob delavnici Nudos amat heremus – Puščava ljubi gole

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi. Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.

Več o delavnici Nudos amat heremus – Puščava ljubi gole

Vabilo (413 KB)

Delavnico organizirajo Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti, Oddelek za filozofijo in Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
 

 

Prijavite se na e-novice