SI
Tina Palaić: Muzeji kot prostori skrbi za prihodnost našega planeta
Show menu

Tina Palaić: Muzeji kot prostori skrbi za prihodnost našega planeta

Predavanje

Predavateljica bo najprej predstavila projekt Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care / Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023), v okviru katerega Slovenski etnografski muzej skupaj z dvanajstimi muzejskimi partnerskimi institucijami iz vse Evrope nagovarja dve medsebojno povezani krizi: podnebne spremembe in protiimigracijski rasizem. Izhodišče projekta so zunajevropske zbirke, ki bodo muzejskim kustosom, raziskovalcem iz izvornih skupnosti, aktivistom in umetnikom služile kot navdih za razvijanje bolj trajnostnih oblik našega življenja na planetu. Projektne dejavnosti se bodo osredotočile okoli koncepta skrbi, ki pomeni vsako dejanje, ki prispeva k ohranjanju našega planeta z namenom dobrega življenja vseh živih bitij. Koncept skrbi, kot ga uporabljajo v projektu, hkrati poudarja skupno skrb tako za predmete kot za ljudi.

Po predstavitvi projekta bo predavateljica očrtala še nekaj muzejskih primerov dobrih praks, povezanih z okoljsko problematiko. Poudarila bo vlogo muzejev pri spodbujanju inovativnih rešitev aktualnih problemov in pri ustvarjanju družbenih sprememb.

O predavateljici

Tina Palaić je etnologinja, kulturna antropologinja in pedagoginja, doktorska študentka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Zanimajo jo predvsem sodobne usmeritve v muzeologiji, večanje dostopnosti do dediščine v muzejih ter zlasti vključevanje različnih družbenih skupin v muzejsko delo. V Slovenskem etnografskem muzeju je bila zaposlena na projektih Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam (2013–2015) in SWICH – Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage / Delitev sveta vključenosti, ustvarjalnosti in dediščine (2016). Od leta 2017 deluje kot samostojna kulturna delavka na področju interpretacije dediščine. Trenutno v Slovenskem etnografskem muzeju vodi evropski projekt Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care / Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023).

Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 041 751 270.

Udeležba na predavanju je brezplačna.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Izginjajoči svet – ohranimo naše morje.
Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
 

 

Prijavite se na e-novice