SI
Poletna muzejska noč 2020Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov
Show menu

Poletna muzejska noč 2020

Narodni muzej Slovenije
Ko zapoje kovina
Narodni muzej Slovenije – Metelkova
Sitotisk ekspress
Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor dejavnosti, muzejske publikacije, starejše od 6 mesecev, pa bo mogoče kupiti po znižani ceni.

Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 18. leto zapored.

Vstop in udeležba na vseh dejavnostih sta brezplačna. Pridružite se nam!

Program

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE na Muzejski

 • 18.00 Zgodbe s stičišča svetov, vodeni ogled stalnih razstav za družine
  S pomočjo replik in slikovnega gradiva se bomo podali na krajše, zanimivo in poučno vodstvo po razstavi.
  Vodstvo je zasnovano za družine z otroki od 5. leta dalje. Obvezna uporaba zaščitnih mask.

 • 18.00–24.00 Živa odkriva, nagradna pustolovščina za družine
  Otroci, pripeljite starše v muzej in potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino! Živa je za vas pripravila iskalni izziv. Če vam uspe, sodelujete v žrebu za prikupno knjižno nagrado.
 • 18.00–24.00 Živina raziskovalna pot, raziskovalni list za otroke in družine, namenjen samostojnemu odkrivanju muzejskih predmetov in zgodb.
 • 19.00–20.00 Ušebti s hieroglifskim zapisom, delavnica za otroke
  Večina starih Egipčanov je verjela, da je smrt nadaljevanje življenja oziroma nov začetek, zato so pokojniku v grob pridajali hrano in druge predmete. Med njimi pogosto najdemo tudi kipce v podobi mumije – ušebtije. Stari Egipčani so verjeli, da v onstranstvu oživijo in namesto pokojnika opravljajo številna dela. Svoj kipec bomo okrasili z barvami in se hkrati naučili branja in pisanja hieroglifov. 
  Pridružite se kadar koli. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti. Odrasli naj si nadenejo zaščitne maske.

 • 22.00 Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem, vodeni ogled razstave. Obvezna uporaba zaščitnih mask.

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – METELKOVA

 • 18.00 Zgodovinske in umetnostne zbirke, vodeni ogled stalnih razstav za družine
  S pomočjo replik in slikovnega gradiva se bomo podali na krajše, zanimivo in poučno vodstvo po razstavi. Vodstvo je zasnovano za družine z otroki od 5. leta dalje. Obvezna uporaba zaščitnih mask.

 • 18.00–20.00 Sitotisk express: koptski ornament, delavnica za vse generacije
  Na delavnici se bomo seznanili s tehniko sitotiska in na kose blaga odtiskovali dekorativne vzorce iz koptskih oblačil. Za najmlajše je nekaj šablon že pripravljenih, starejši pa boste lahko bolj kreativni in si šablone izdelali sami. Po želji lahko blago za potisk (majice, torbe) prinesete s sabo. Pridružite se kadar koli! Delavnica je primerna za vse generacije in poteka ob razstavi Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Odrasli naj si nadenejo zaščitne maske.

 • 18.00–22.00 Knjigarna FORUM: publikacije, ki jih izdajajo Narodni muzej Slovenije, MG+MSUM, Slovenski etnografski muzej, Slovenska kinoteka in Javna agencija za knjigo RS po posebno ugodnih cenah! Skupna stojnica na muzejski ploščadi.
   
 • 18.00–24.00 Živina raziskovalna pot, raziskovalni list za otroke in družine, namenjen samostojnemu odkrivanju muzejskih predmetov in zgodb

 • 18.00–24.00 Živa odkriva … koptske tkanine, raziskovalna dogodivščina za družine
  Otroci, pripeljite starše v muzej in potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino! Živa je za vas pripravila iskalni izziv, staršem pa v pomoč pustila tudi nekaj namigov. Če vam uspe, sodelujete v žrebu za prikupno nagrado.
  Raziskovalna dogodivščina je primerna za družine z otroki od 5. leta dalje.

 • 19.00–21.00 Barvni eksperimenti: barvanje tkanin z naravnimi barvili, delavnica za otroke in družine
  Barve, ki so jih Kopti uporabljali za barvanje tkanin, so bile pridobljene iz rastlinskih in živalskih snovi. Ali ste vedeli, da je bilo v antiki najbolj cenjeno barvilo škrlat, ki so ga pridobivali iz izločkov nekaterih lupinarjev in je imel enako vrednost kot zlato? Kaj so naravna barvila, katera hranimo v domači shrambi in kako dobro obarvajo delčke tkanin, bomo preizkušali na zabavni delavnici mini poskusov. Nam bo uspelo pripraviti tudi barvno čarovnijo, s katero bomo barve »začarali« s preprosto kemijsko reakcijo?
  Pridružite se kadar koli! Delavnica je primerna za družine z otroki od 3. leta dalje. Odrasli naj si nadenejo zaščitne maske.

 • 21.00 Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, vodeni ogled razstave. Obvezna uporaba zaščitnih mask.

PROGRAM NA MUZEJSKI PLOŠČADI METELKOVA

Preberi več ...

URNIK PRIREDITEV PO SLOVENIJI

 

 

Prijavite se na e-novice