SI
Maja Vončina in Stanislav Kores: Aluminij – zgodba lahke prihodnosti
Show menu

Maja Vončina in Stanislav Kores: Aluminij – zgodba lahke prihodnosti

Predavanje
Slovenija ima velik potencial na področju naprednih aluminijevih in drugih kovinskih materialov, predvsem v tehnološko razvitih podjetjih z lastnim razvojem. EU, tudi Slovenija, je v težnji po reindustrializaciji prepoznala metalurgijo kot eno izmed ključnih strateških področij, ki je danes eden izmed najmočnejših tehnoloških sektorjev z velikim razvojnim potencialom.

V primeru aluminija sta največje gonilo razvoja trenutno avtomobilska in letalska industrija, aluminijeve zlitine pa imajo velikanski potencial tudi v širokem spektru drugih področij, kot so pakirna industrija, medicina, farmacija, vojaška industrija in notranja oprema. Aluminij je kot najpomembnejša neželezna kovina osnova za številne zlitine. V naslednjih 30 letih je predvidena rast proizvodnje primarnega aluminija na 109 mil. t, rast porabe za transportna sredstva za 55 %, gradbeništvo 28 % in pakiranje 25 %.

Predvsem v segmentu avtomobilske industrije je cilj razvoj novih visokotrdnostnih in korozijsko odpornih zlitin aluminija. Te naj bi združevale 100-odstotno reciklabilnost, majhno maso, visoko nosilnost, s tem pa zmanjšano prostornino komponent in varnost z absorbiranjem energije. Z novim zelenim podnebnim dogovorom EU je metalurška industrija usmerjana k trajnostnemu razvoju, ki zajema izdelavo komponent in izdelkov za avtomobilsko, letalsko, strojno, pakirno industrijo z nižjimi ogljičnimi odtisi in usmeritev h krožnemu gospodarjenju, kar pa zajema nadgradnjo obstoječih in razvoj novih tehnologij v proizvodnji in predelovalni metalurški industriji.
Usmeritev v zeleno in lahko prihodnost.
Predavata doc. dr. Maja Vončina (Oddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani) in dr. Stanislav Kores (Talum).
Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 041 751 270.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice.
 

 

Prijavite se na e-novice