SI
Jožef Medved in Lina Jerina Repanšek: Reciklaža kovinskih materialov
Show menu

Jožef Medved in Lina Jerina Repanšek: Reciklaža kovinskih materialov

Predavanje

Reciklaža, danes pogosto uporabljen izraz, je proces predelave odpadnih surovin v nove materiale oziroma izdelke. Morda zveni novo in moderno, vendar zgodovinski viri navajajo, da je reciklaža kovinskih materialov stara skoraj toliko kot izdelava prvih izdelkov iz kovin. Stare kovinske predmete so pretalili z namenom, da bi izdelali nove, že v 3. tisočletju pr. Kr.

Recikliranje je ključen del sodobnega ravnanja z odpadki in tretji del v hierarhiji 3R – »zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj«. Praktično vse kovinske sekundarne surovine so 100 % reciklabilne. Namen recikliranja je zmanjšanje porabe primarnih surovin in energije. V primerjavi s primarno proizvodnjo so namreč pri uporabi sekundarnih surovin izpusti toplogrednih plinov manjši. S pomočjo reciklaže tudi sledimo cilju zmanjšanja odlaganja odpadkov na odlagališčih.

Na predavanju bo poleg splošnih pojmov in podatkov predstavljen pomen reciklaže v Sloveniji za področja jeklarstva, proizvodnje aluminija ter akumulatorjev. Ker Slovenija nima primarnih naravnih virov kovinskih surovin, je za strateško področje proizvodnje kovinskih materialov še toliko pomembnejše izkoriščanje sekundarnih surovin, tudi za najzahtevnejše aplikacije. Predstavili bomo številne dobre prakse reciklaže, med drugim tudi reciklažo elektronske opreme. Ta zajema širok spekter izdelkov in materialov in je zato zelo zahtevna.


Predavata prof. dr.
Jožef Medved (Oddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani) in Lina Jerina Repanšek (Blok d.o.o.).

Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 041 751 270.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice.
 

 

Prijavite se na e-novice