Na dvodnevni delavnici bomo spoznali jedi in prehranjevalne
navade srednjeveškega prebivalstva v 15. stoletju. Veliko podatkov o tem
zanimivem vidiku življenja ponujajo arheološki in zgodovinski viri, med
katerimi izstopajo zapisi Pavla Santonina. Ko je v vlogi kanclerja oglejskega
patriarha potoval čez naše kraje, je poleg uradnih dokumentov ustvaril potopis,
v katerem je opisal svoja doživetja. Vsebina potopisa, ki kaže na izobraženega
in spodobnega pisatelja, je izvirna, polna bogatih podatkov o pokrajini,
ljudeh, navadah – pa tudi o hrani. Bralec dobi vtis, da je bil Pavel Santonin
kritičen jedec, ki ga skoraj slišimo vzklikati ob odlični kulinarični ponudbi
in enako ne skopari s kritiko ob slabi postrežbi.
Prvi dan delavnice bomo prisluhnili uvodnemu predavanju o
hrani v poznem srednjem veku: o vrstah jedi glede na sloje in priložnosti, o
načinih priprave, začimbah, o navadah pri mizi, pogrinjkih itn. Ob ogledu
razstave Nekoč je bil Gutenwerd bomo spoznali videz srednjeveške kuhinje
ter ohranjene arheološke ostanke. Sledilo bo degustiranje izbranih okusov ter
priprava jedi, ki so jo uživali nižji sloji.
Drugi dan bomo spoznali hrano višjih slojev, ki jo slikovito
opisuje Pavel Santonin. V kuhinji bomo samostojno pripravili in okusili
različne jedi za različne hode. Predznanje za udeležbo na delavnici ni
potrebno. Lahko boste aktivno sodelovali pri pripravi hrane, mogoče pa bo
tudi samo opazovanje in okušanje. Drugi dan delavnice je načrtovan v učni
kuhinji s samostojnimi kuharskimi postajami. Lokacija učne kuhinje bo sporočena
naknadno.
Za zaključek bomo po srednjeveških navodilih pripravili
svojo mešanico začimb, domov pa nas bo poleg prebujenih brbončic pospremila še knjižica izbranih srednjeveških
receptov.