SI
Christoph Steidl Porenta: Predstavitev osnovnih tehnik emajliranja
Show menu

Christoph Steidl Porenta: Predstavitev osnovnih tehnik emajliranja

Christoph Steidl Porenta: Kelih svete Marije, srebrno pozlačen, emajl, kamena strela, ametist in drugi dragi kamni. Fotografija: Andrej Blatnik
Christoph Steidl Porenta

Na delavnici bomo spoznali praktični prikaz tehnike emajliranja, ki je svoj razcvet doživela v limoških delavnicah v Franciji v 12. in 13. stoletju. Emajliranje je težka in zahtevna tehnika. Predstavitev je namenjena boljšemu razumevanju procesov emajliranja. Demonstracija med drugim vključuje pripravo materiala (graviranje, dletenje), opis različnih tehnik emajliranja v zgodovini, predstavitev tehnik žganja in dodelave emajliranega obdelovanca.

O predavatelju

Christoph Steidl Porenta (rojen Schneck) se je rodil 5. 5. 1965 v Münchnu v Nemčiji. Osnovno šolo in realko je obiskoval pod vodstvom jezuitov v Pullachu v Isartalu. Leta 1986 je končal strojno šolo in opravil izpit za industrijskega mehanika. Leta 1988 je bil sprejet v opatiji Münsterschwarzach v zlatarsko šolo, teoretični del šolanja je zaključil v Würzburgu. Zlatarski izpit je opravil leta 1991, leta 1992 pa še srebrokovaškega in restavratorskega.  

Od leta 1993 je samostojni oblikovalec na področju zlatarstva, srebrokovaštva in restavratorstva v svoji delavnici »Zlatarna Zlato runo« v Ljubljani. Sodeloval je na številnih razstavah v Sloveniji, Nemčiji in Italiji, bodisi kot zlatar, srebrokovač ali kot restavrator žlahtnih kovin.

Trajanje: 3 ure. Vstopnina po ceniku, za predstavitev ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888 (od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro). Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.
Predstavitev je del spremljevalnega programa razstave Kristus Kralj. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na strani razstave.
 

 

Prijavite se na e-novice