SI
Poletna muzejska nočSkupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov
Show menu

Poletna muzejska noč

Grobo izdelan konjiček iz gline
Glineni konjiček
Otroci nameščajo posamezne stavbe na model višinske naselbine
Živini kotički
Čarobni mini servis za kavo in slaščice, keramika
Priznanje UNICUM 2023: Iva Brkić Walter, Sladki nesmisel
Dve keramični skledici in ustrezna nosilca iz lesa
Igor Ravbar, Vtisi
Portretna fotografija Rudolfa Cvetka v uniformi
Rudolf Cvetko. Oficir in gentleman
Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor dejavnosti, muzejske publikacije pa bo mogoče kupiti po znižani ceni. Lepo vabljeni, da to noč preživite v naši družbi! Vstop in udeležba na vseh dejavnostih sta brezplačna.
Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 21. leto zapored. Pridružite se nam!

Program

Muzejska

18.00­–19.00  Glineni konjiček, delavnica za družine
Kakšna je glina na dotik? Kaj vse lahko nastane iz njenega gnetenja? Na delavnici bodo predstavljeni osnovni pristopi k modeliranju živali in človeških figur iz gline. Pred ustvarjalnim delom pa se bomo sprehodili po muzejski razstavi, kjer so na ogled raznovrstni keramični izdelki. Delavnico bo vodila akademska kiparka zasl. prof. Dragica Čadež Lapajne.

18.00–24.00  Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

18.00–24.00  Živini kotički, interaktivni muzej
Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo. Živini kotički so interaktivni deli razstav, prilagojeni mlajšim in družinam.

20.00  Julia Draškoci Ropret: Pogledi na sodobno keramiko, predavanje
Predavateljica se bo osredotočila na uporabo glazur v umetniški keramiki. Spregovorila bo o svojem raziskovanju različnih odtenkov glazur in predstavila nekaj odmevnih sodobnih umetniških del s poudarkom na poslikavi s to tanko, stekleno plastjo, ki predmetom doda lesk ter unikaten umetniški izraz. 
Julia Draškoci Ropret je magistrica s področja keramike na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu. Sodeluje v spremljevalnem programu V. Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2023 s svojo razstavo, ki bo 
v Juha studiu na ogled med 10. in 25. junijem 2023.

21.00  V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, vodstvo z dr. Zoro Žbontar
V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, ki poteka med 15. majem in 30. septembrom 2023, je osrednja mednarodna razstava s področja sodobne umetniške keramike v Sloveniji. Z njim želimo opozoriti na bogato umetniško produkcijo na področju keramike po svetu in pri nas. Mednarodna žirija je izmed 319 prijavljenih del na razstavo uvrstila 64 del. Izbrana dela avtorjev iz 30 držav so zelo raznolika, njihova skupna točka pa je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi likovnimi prijemi. Po razstavi nas bo vodila ena od vodij projekta dr. Zora Žbontar.

Metelkova

18.00–19.00  Posodica za pitje čaja, delavnica za družine
Kakšna je glina na dotik? Kaj vse lahko nastane iz njenega gnetenja? Na delavnici bodo predstavljene možnosti odtiskovanja v njeno površino in preoblikovali jo bomo v uporabni predmet. Pred ustvarjalnim delom se bomo sprehodili po muzejskih prostorih, kjer so na ogled raznovrstni izdelki. 
Delavnico bo vodil Igor Ravbar, avtor razstave Vtisi s klopu projekta Keramika danes.

18.00–24.00  Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

22.00  Vtisi, vodstvo z Igorjem Ravbarjem
Po razstavi Vtisi, eni od mnogih v sklopu projekta Keramika danes, nas bo popeljal avtor Igor Ravbar. To je razstava o ustvarjanju v keramiki in lesu, dveh prvinskih materialih, ki sta zaznamovala človekovo pot od pradavnine do danes. Interakcije med glino in lesom, odtisi enega v drugem, izpeljave vizualnih poudarkov iz enega v drugega so vodilna nit umetnikovega preučevanja soodvisnosti obeh.

Poletna muzejska noč na Muzejski ploščadi Metelkova

Blejski grad

19.00  Razstava na Blejskem gradu, vodstvo z dr. Tomažem Nabergojem
Obvezne prijave po e-pošti na naslov spela.repnik@zkbled.si.

Depoji državnih muzejev v Pivki

19.00  Rudolf Cvetko. Oficir in gentleman, vodstvo z mag. Jožetom Podpečnikom

21.00  Rudolf Cvetko. Oficir in gentleman, vodstvo z mag. Jožetom Podpečnikom

Depoji državnih muzejev so znotraj Parka vojaške zgodovine Pivka, Kolodvorska 51, Pivka.
Več o Poletni muzejski noči v Parku vojaške zgodovine izveste na tej povezavi.    

Razstave na ogled

 

 

Prijavite se na e-novice