SI
Srednjeveški kuharski mojstriZgodovinsko-kulinarična delavnica
5. 10. 2024, 10:30 - 15:30
Show menu

Srednjeveški kuharski mojstri

Zgodovinsko-kulinarična delavnica

Široko nasmejana mlada dama pri stojnici s srednjeveškimi dobrotami
Polona Janežič

Na dvodnevni delavnici bomo spoznali jedi in prehranjevalne navade srednjeveškega prebivalstva v 15. stoletju. Veliko podatkov o tem zanimivem vidiku življenja ponujajo arheološki in zgodovinski viri, med katerimi izstopajo zapisi Pavla Santonina. Ko je v vlogi kanclerja oglejskega patriarha potoval čez naše kraje, je poleg uradnih dokumentov ustvaril potopis, v katerem je opisal svoja doživetja. Vsebina potopisa, ki kaže na izobraženega in spodobnega pisatelja, je izvirna, polna bogatih podatkov o pokrajini, ljudeh, navadah – pa tudi o hrani. Bralec dobi vtis, da je bil Pavel Santonin kritičen jedec, ki ga skoraj slišimo vzklikati ob odlični kulinarični ponudbi in enako ne skopari s kritiko ob slabi postrežbi.

Prvi dan delavnice bomo prisluhnili uvodnemu predavanju o hrani v poznem srednjem veku: o vrstah jedi glede na sloje in priložnosti, o načinih priprave, začimbah, o navadah pri mizi, pogrinjkih itn. Ob ogledu razstave Nekoč je bil Gutenwerd bomo spoznali videz srednjeveške kuhinje ter ohranjene arheološke ostanke. Sledilo bo degustiranje izbranih okusov ter priprava jedi, ki so jo uživali nižji sloji.

Drugi dan bomo spoznali hrano višjih slojev, ki jo slikovito opisuje Pavel Santonin. V kuhinji bomo samostojno pripravili in okusili različne jedi za različne hode. Predznanje za udeležbo na delavnici ni potrebno. Lahko boste aktivno sodelovali pri pripravi hrane, mogoče pa bo tudi samo opazovanje in okušanje. Drugi dan delavnice je načrtovan v učni kuhinji s samostojnimi kuharskimi postajami. Lokacija učne kuhinje bo sporočena naknadno.

Za zaključek bomo po srednjeveških navodilih pripravili svojo mešanico začimb, domov pa nas bo poleg prebujenih brbončic pospremila še knjižica izbranih srednjeveških receptov.

Portretna fotografija mlade gospe
Polona Janežič

Delavnico bo vodila Polona Janežič, arheologinja in gostinka, ki povezuje znanja iz različnih ved ter jih nadgrajuje s študijami o prehrani in njenih ostankih v preteklosti. Vse omenjeno implementira v  rekonstrukcijo okusnih jedi, primernih in zanimivih tudi za sodobnega jedca. Vse skupaj pa z veseljem deli na družbenih omrežjih pod imenom Obujeni_okusi / flavours_revived ter na spletni strani www.obujeniokusi.com.

Podrobnosti in prijave


TERMIN: 
sobota in nedelja, 5. in 6. oktobra 2024, oba dneva od 10.30 do 15.30


CENA

 • 160 €
 • Znižana cena (dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni): 140 €

 • LOKACIJA

  • 1. dan: Narodni muzej Slovenije, od 10.30 do 15.30
  • 2. dan: Učna kuhinja Studio Fržek, Vrhniška cesta 25, Dragomer, Brezovica, od 10.30 do 15.30
   (Pred poslopjem je nekaj parkirnih mest, v neposredni bližini je avtobusna postaja primestnega avtobusa št. 47, Ljubljana–Vrhnika, vožnja iz centra Ljubljane traja 20 minut.)


  PRIJAVE 
  Udeležba je omejena. Prijave zbiramo na naslov andreja.breznik@nms.si do 13. septembra 2024 oziroma do zapolnitve prostih mest. Prijava se šteje za veljavno ob plačilu kotizacije. Kotizacijo je mogoče poravnati na blagajni muzeja ali prek spletne trgovine (to bo omogočeno po 15. 7. 2024). V primeru odpovedi rezervacije do 20. 9. 2024 vam vrnemo celotno plačilo. V primeru odpovedi do 27. 9. 2024 vam vrnemo polovico plačanega zneska. Po 27. 9. 2024 vračilo plačila ni več mogoče.


  INFORMACIJE
  V primeru manjšega števila udeležencev si pridružujemo pravico do spremembe programa. Dodatne informacije tudi na 01 2414 418.

  Delavnica poteka ob razstavi

  Ne spreglejte

  Vodeni ogled

  Tina Balant: Nekoč je bil Gutenwerd

  Raziskovanje opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki
  Počitniške delavnice

  Srednjeveške počitnice

  Počitniški teden v Narodnem muzeju Slovenije
  Vodeni ogled

  Katja Špec: Nekoč je bil Gutenwerd

  Raziskovanje opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki
  Delavnica za odrasle

  Srednjeveški kuharski mojstri

  Zgodovinsko-kulinarična delavnica
  Vodeni ogled

  Tina Balant: Nekoč je bil Gutenwerd

  Raziskovanje opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki
  Vodeni ogled

  Tomaž Nabergoj: Nekoč je bil Gutenwerd

  Raziskovanje opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki
   

   

  Prijavite se na e-novice