SI
Peter Turk: Kaj imajo skupnega Mikene in Kamna Gorica?Evropska noč raziskovalcev
Show menu

Peter Turk: Kaj imajo skupnega Mikene in Kamna Gorica?

Predavanje v okviru projekta Noč ima svojo moč v okviru Evropske noči raziskovalcev

Osrednja Slovenija v drugi polovici 2. tisočletja pr. n. št.

Trasa AC Šentvid–Koseze. Pogled na izkopno polje ob koncu raziskav bronastodobnega naselja v Kamni Gorici leta 2004 z vidnimi jamami za stojke in naselbinskimi jamami (foto: Mateja Ravnik)
Trebušast lonec in štiri skodelice
Značilno bronastodobno posodje iz naselij Podsmreka, Kamna Gorica in Dragomelj, 15.– 11. stoletje pr. n. št. (foto: Tomaž Lauko)
Novejša arheološka odkritja razkrivajo čas srednje in pozne bronaste dobe kot obdobje, ko se je poselitev v osrednji in vzhodni Sloveniji vzpostavila na popolnoma novih temeljih. V tem času nastanejo številna nova nižinska naselja, kakršna je Kamna Gorica pri Ljubljani. Po najznačilnejših naseljih ta čas imenujemo horizont najdišč Oloris – Podsmreka. Označujejo jih tako v zemljo vkopane zemljanke kot hiše, grajena v tehniki navpičnih stojk. Keramično gradivo s teh naselij kaže predvsem panonske povezave, sočasne bronaste najdbe pa na nadregionalno metalurško skupnost, ki je izdelovala in izmenjevala prestižne bronaste predmete tudi z bolj oddaljenimi regijami.

O predavatelju

Dr. Peter Turk je kustos za starejšo prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije. 

Evropska noč raziskovalcev

Logo prireditve

Narodni muzej Slovenije se že četrto leto zapored pridružuje projektu Noč ima svojo moč, organiziranemu ob Evropski noči raziskovalcev.

Narodni muzej Slovenije na Muzejski v petek, 29. septembra 2023, široko odpira svoja vrata: ogled vseh razstav bo med 18. in 22. uro brezplačen. 

Brezplačna bo tudi udeležba na predavanju.
Plakat z osnovnimi informacijami o projektu
 

 

Prijavite se na e-novice