SI
Noč ima svojo močEvropska noč raziskovalcev v Narodnem muzeju Slovenije
Show menu

Noč ima svojo moč

Večer odprtih vrat in predavanje
Logotip prireditve

Evropska noč raziskovalcev v Narodnem muzeju Slovenije

Narodni muzej Slovenije se že četrto leto zapored pridružuje projektu Noč ima svojo moč, organiziranemu ob Evropski noči raziskovalcev.

Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Prirodoslovni muzej Slovenije v petek, 29. septembra 2023, široko odpirata svoja vrata: ogled vseh razstav bo med 18. in 22. uro brezplačen. Muzejske publikacije, starejše od 6 mesecev, bodo na voljo po 20 % znižani ceni.

Na sporedu bo predavanje:

Predavanje

Peter Turk: Kaj imajo skupnega Mikene in Kamna Gorica?

Osrednja Slovenija v drugi polovici 2. tisočletja pr. n. št.
Na fotografiji so lonec s štirimi ročaji in štiri skodelice
Značilno bronastodobno posodje iz naselij Podsmreka, Kamna Gorica in Dragomelj, 15.– 11. stoletje pr. n. št. (foto: Tomaž Lauko)
Zračni posnetek izkopnega polja ob arheoloških raziskavah
Trasa AC Šentvid–Koseze. Pogled na izkopno polje ob koncu raziskav bronastodobnega naselja v Kamni Gorici leta 2004 z vidnimi jamami za stojke in naselbinskimi jamami (foto: Mateja Ravnik)
Petek, 29. septembra 2023, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska 1, v Ljubljani

Novejša arheološka odkritja razkrivajo čas srednje in pozne bronaste dobe kot obdobje, ko se je poselitev v osrednji in vzhodni Sloveniji vzpostavila na popolnoma novih temeljih. V tem času nastanejo številna nova nižinska naselja, kakršna je Kamna Gorica pri Ljubljani. Po najznačilnejših naseljih ta čas imenujemo horizont najdišč Oloris – Podsmreka. Označujejo jih tako v zemljo vkopane zemljanke kot hiše, grajena v tehniki navpičnih stojk. Keramično gradivo s teh naselij kaže predvsem panonske povezave, sočasne bronaste najdbe pa na nadregionalno metalurško skupnost, ki je izdelovala in izmenjevala prestižne bronaste predmete tudi z bolj oddaljenimi regijami.Dr. Peter Turk je kustos za starejšo prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije. 

Predava dr. Peter Turk, kustos za starejšo prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije. 

Brezplačno.
 

 

Prijavite se na e-novice