SI
Dan grofov Celjskih
Show menu

Dan grofov Celjskih

Grofje Celjski, ki so leta 1436 pridobili celo knežji naziv, so se v zgolj stotih letih povzpeli na položaj ene vodilnih, najvplivnejših in najelitnejših plemiških dinastij. Kljub osupljivemu vzponu in izjemnemu vplivu v tedanji evropski politiki njihova umetnostna dediščina doslej še nikoli ni bila sistematično obravnavana in predstavljena.

To vrzel bo zapolnil raziskovalni projekt Umetnostna dediščina grofov Celjskih, ki bo omogočil prvo znanstveno predstavitev umetnostne dediščine ene najpomembnejših plemiških rodbin poznega srednjega veka v evropskem prostoru. Projektna skupina je doslej obiskala že okoli 130 gradov, čaka jih vsaj še 50, prav tako pa je evidentirala skupno dobrih 300 lokacij, ki so kakorkoli povezane s Celjskimi. Raziskovalci so si za cilj zadali, da ustvarijo javno dostopno slovensko-angleško znanstveno spletno bazo s predstavitvijo najpomembnejših in na primarnih virih temelječih podatkov tako o profani kakor tudi o sakralni umetnostni dediščini grofov Celjskih.

Celodnevna delavnica s prikazi srednjeveških veščin bojevanja in umetnosti

Na celodnevni prireditvi bodo obiskovalci lahko prisluhnili zanimivim in tematsko raznolikim predavanjem. Prav tako se bodo lahko tudi sami s svojimi vprašanji vključili v diskusijo po posameznem vsebinskem sklopu. Za udeležence Dneva grofov Celjskih pripravljamo tudi atraktivne prikaze srednjeveških bojevniških veščin Celjskih, s katerimi so zmagovali v bitkah. Lahko pa se bodo seznanili tudi s čudovitim svetom srednjeveških stenskih poslikav. Vas zanima, kakšen je bil, denimo, umetniški okus cesarice Barbare Celjske ali pa kraljice Ane?

Poskrbljeno bo za družine in najmlajše

V času predavanj bodo za družine, otroke in mladino potekale tudi ustvarjalne delavnice na temo pisanja srednjeveške kaligrafije. Otroci se bodo lahko preizkusili v poslikavi inicial s tempero in zlatim tušem po motivih rokopisov, povezanih z grofi Celjskimi. Tisti najbolj spretni bodo lahko sestavljali Friderikov stolp s celjskega Zgornjega gradu. Ves dan bo mogoče pomeriti replike viteške opreme, ki so jo v bojih nosili srednjeveški vojščaki; oblekli bodo lahko verižno srajco, potežkali meč in si nadeli viteško rokavico.

Dan grofov Celjskih organizirata Narodni muzej Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU.

PROGRAM

Na vzpetini je srednjeveški grad kot je izgledal v 15. stoletju. Na vrhu vzpetine je obzidan stolp, v dveh terasastih nivojih se proti vznožju spuščata obzidana predgrajska prostora.
Grad Ojstrica, poskus 3D rekonstrukcije gradu v 15. stoletju (izdelali: N. Sovič, E. Svanjak, F. Zelenjak in I. Sapač)
Na fotografiji je delno obnovljen Stari grad grofov Celjskih, vidno je obzidje in več stolpov. Lepo je vidna pokrajina, v katero je grad umeščen.
Stari grad Celje (fotografija: Mihael Simonič)
Na fotografiji sta dva moška, oblečena v srednjeveška oklepa, levi je brez šlema, desni ima na glavi zaprt šlem. V roki imata dve leseni palici. Sta sredi bojevanja, za njima je večglava množica, ki gleda ta prizor.
Prikaz bojevanj v srednjeveškem oklepu (fotografija: Boštjan Verbič)
Železni meč z dolgim in razmeroma širokim rezilom, konica je zaokrožena. Masivni ravni branik ima kvadraten presek z nekoliko razširjenima krakoma. V žleb je na obeh straneh vrezan napis AGLA.
Meč, 14. stoletje, najdba iz struge Ljubljanice, hrani Narodni muzej Slovenije (fotografija: Tomaž Lauko)
V izkopnem polju, približno meter pod hodno površino, sta dva arheologa, ki odstranjujeta zemeljsko plast. Višje na asfaltirani površini stoji arheologinja in dokumentira videno.
Arheološka izkopavanja v Celju, 2016 (fotografija: arhiv Pokrajinskega muzeja Celje)
Poslikan in s štukaturami okrašen strop Celjske kapele z živalskimi in nabožnimi motivi.
Obok kapele Žalostne matere božje v Celju (fotografija: Andrej Furlan, ZRC SAZU)

10:00 Pozdravni nagovor
Izr. prof. dr. Mija Oter Gorenčič, vodja projekta Umetnostna dediščina grofov Celjskih, Znanstvenoraziskovalni center SAZU

10:15–11:30
Dr. Jure Krajšek, Pokrajinski muzej Celje: Arheološka dediščina grofov Celjskih
Dr. Tomaž Lazar, Narodni muzej Slovenije: Vojna umetnost grofov Celjskih

11:30–12:00
Prikaz bojevniških veščin iz obdobja grofov Celjskih, izvaja skupina Academia artis dimicatoriae pod vodstvom Romana Vučajnka 

12:00–13:15
Dr. Gorazd Bence, Znanstvenoraziskovalni center SAZU: Grobnica grofov Celjskih
Izr. prof. dr. Mija Oter Gorenčič, Znanstvenoraziskovalni center SAZU: Umetnostna dediščina ženskih predstavnic grofov Celjskih

13:15–13:45
Prikaz tehnike slikanja sveže freske iz časa grofov Celjskih, izvaja akad. slikarka Maja Šubic 

13:45–15:00
Doc. dr. Miha Kosi, Znanstvenoraziskovalni center SAZU: Gradovi grofov Celjskih
Izr. prof. dr. Igor Sapač, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru: Med dejstvi in fikcijo – problematika digitalnih tridimenzionalnih rekonstrukcij podob gradov grofov Celjskih

15:00–15:30
Prikaz srednjeveške kaligrafije, izvaja mag. konservatorstva-restavratorstva Pika Škerlj

Moderatorka: Tinka H. Selič, Narodni muzej Slovenije

16:00 Vodeni ogled
Čas grofov Celjskih – sprehod po zbirki Narodnega muzeja Slovenije. Vodi Renny Rovšnik, Narodni muzej Slovenije

10:00–16:00 Ustvarjalne delavnice za družine, otroke in mladino:
Srednjeveška kaligrafija; sestavljanje Friderikovega stolpa; pomerjanje viteške opreme

Prireditev je brezplačna.

Naslovnica brošure Dan grofov Celjskih s podobo gradu Ojstrica.

Brošura

Dan grofov Celjskih

Uredila Mija Oter Gorenčič. SBN 978-961-05-0788-8, Ljubljana 2023.
Brezplačno.

Povzetki predavanj in predstavitve avtorjev

Preberi več ...

 

 

Prijavite se na e-novice