SI
Vrnitev boginje IzideVodeni ogled pred svetovnim dnevom Zemlje
Show menu

Vrnitev boginje Izide


Turkizen kipec zaobljenih oblik
Izida Sirena, bron, turkizna patina, 2022 (fotografija: Jani Pavlin)
Na fotografiji je smaragdna reka Soča, ujeta v ozko skalno korito.
Velika korita Soče (fotografija: Jošt Gantar)

Vodeni ogled pred svetovnim dnevom Zemlje z avtorjem razstave Boštjanom Kavčičem

Pred svetovnim dnevom Zemlje, 21. aprila 2024, vas ob 12. uri lepo vabimo na vodeni ogled razstave Vrnitev boginje Izide z avtorjem Boštjanom Kavčičem.

Kipar se bo to pot posvetil pomembni temi, človekovemu odnosu do narave. Vas zanima, kako kiparjeva likovna dela vseskozi nastajajo v sozvočju z naravo? Kako svoja občutenja narave prenaša v medij kamna in brona?
Z mislijo na smaragdno reko Sočo se bomo podali po poteh boginje Izide, boginje mnogih imen, ki se je z umetniško »silo« kiparja Kavčiča vrnila v »rodno« Posočje. Kipec Izide so našli pred 170 leti na arheološkem najdišču Berlotov rob pri Šentviški planoti, kasneje se je za njim izgubila vsaka sled. Ostal je samo njen opis.

Kavčičeva Izida je svojo pot začela v Tolminskem muzeju, jo nadaljevala v Pokrajinskemu muzeju Koper, kasneje se je podala v daljni Egipt, v Narodni muzej egipčanske civilizacije v Kairu, zdaj se je ustavila še v Narodnem muzeju Slovenije.

Ob razstavi je izšel tudi trojezični katalog s čudovitimi fotografijami kiparskih stvaritev in z besedili umetnostnega zgodovinarja Miklavža Komelja, arheologa Mihe Mlinarja in kiparja Boštjana Kavčiča.

Razstava je podaljšana do 5. maja 2024.Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. 
Boštjan Kavčič stoji pred vitrino z belo Izido Lux
Avtor na razstavi Vrnitev boginje Izide

O avtorju

Akad. kipar Boštjan Kavčič se je rodil leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in diplomiral pri prof. Luju Vodopivcu. Prejel je univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. V letih 2003–2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALUO v Ljubljani in leta 2007 magistriral pri prof. Sreču Draganu. Predstavil se je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev ter postavil več javnih del.
 

 

Prijavite se na e-novice