SI
A, b, c – Muzejska mala šolaPostani kustos za en dan!
Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
Metelkova10:00 - 18:00
Grad Snežnik11:00 - 15:00
Blejski grad09:00 - 19:00
Ad Pirum11:00 - 22:00
Show menu

A, b, c – Muzejska mala šola

Postani kustos za en dan!

Spoznaj muzejske poklice in dejavnosti! Pokukali bomo v skrbno varovan muzejski depo, obiskali konservatorsko-restavratorsko delavnico in muzejsko knjižnico, kot kustosi pedagogi se bomo naučili skrivnosti uspešnega vodenja po razstavi, v oddelku za odnose z javnostmi pa bomo lahko svoje vtise spremenili v sporočilo za javnost. Seveda bomo obiskali tudi direktorico.

Program je namenjen zgodovinarskim navdušencem, ki se zanimajo za muzejsko delo in muzejske poklice. Udeležencem omogočimo vpogled v zakulisje muzejskega dogajanja, kjer skupaj preverimo, kdo vse skrbi, da muzej nemoteno deluje. Otroci se srečajo z različnimi muzejskimi strokovnjaki in usvojijo nekaj praktičnih znanj.

Program

 • 8.00–8.30: Obisk pri direktorici Narodnega muzeja Slovenije; mag. Barbara Ravnik

 • 9.00–10.00: Ogled depoja v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova; dr. Mateja Kos
  Kdo je kustos in kakšno je njegovo delo? Kje so shranjeni številni predmeti, ki jih ne vidimo na razstavah? Ogledali si bomo skrbno varovan muzejski depo keramike in stekla: od blizu bomo spoznali nekaj zelo dragocenih kosov pa tudi takšnih, ki jih lahko še danes vidimo na obisku pri babici. Pogovorili se bomo tudi o gradivu, ki ga muzej zbira, in pravilih postavljanja razstave, na kratko si bomo tudi ogledali stalne zbirke. Udeleženci bodo nekaj izbranih predmetov razvrstili v zbirke, jih opisali in utemeljili, kako in zakaj bi jih umestili na razstavo.

 • 10.30.–11.00: Malica

 • 11.30–12.00: Praktično delo v konservatorsko-restavratorski delavnici; Igor Ravbar
 • Med ogledom Oddelka za konserviranje in restavriranje in njegovih delavnic se bomo seznanili s postopki konserviranja od prevzema predmeta pa do takrat, ko ga pospravijo v muzejski depo. Pogovorili se bomo tudi o kopijah in replikah: kakšna je razlika, ali v muzejih izdelujemo tudi kopije in zakaj. Sledilo bo praktično delo: nekaj replik rimske vojaške opreme bomo tudi sami pod budnim očesom konservatorja-restavratorja očistili ter zaščitili pred nadaljnjim propadom.

 • 11.30–12.00: Ogled knjižnice Narodnega muzeja Slovenije; Matej Hreščak
  Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije ima status javne knjižnice, ki zbira literaturo iz matičnega področja muzeja in je odprta za domače strokovnjake in zunanje obiskovalce. Po ogledu čitalnice bomo skrbno raziskali tudi tisti del, v katerega bralci ne zaidejo. Knjižničar nam bo pokazal nekaj zbirk posebnega zgodovinskega pomena, med drugim tudi Prešernov rokopis, ki ga hranijo v trezorju. Kako poteka knjižničarski vsakdan? S kakšnimi delovnimi nalogami in obveznostmi se srečujejo sodelavci v knjižnici? Preizkusili se bomo tudi v knjižničarskih delovnih nalogah.

 • 12.00–13.30: Kosilo in počitek

 • 14.00–16.00: Ogled pedagoške sobe in obisk službe za odnose z javnostmi; Alja Vute, Grega Gutman in Petra Grom
  Glavna naloga muzejske pedagoške službe in službe za odnose z javnostmi je priprava obrazstavnih programov za različne ciljne skupine ter njihova promocija. Ogledali si bomo pedagoško sobo, preizkusili didaktične pripomočke in se spoznali z nekaterimi napotki za uspešno vodenje po razstavi. Tudi sami se bomo prelevili v obiskovalce na pedagoškem programu in s skupnimi močmi pripravili predloge za izboljšanje programa. Na koncu nas čaka še obisk sodelavcev v službi za odnose z javnostmi. Oblikovali bomo sporočilo za javnost o celodnevnem dogodku, ki bo zaokrožilo po družbenih omrežjih.

Program je namenjen otrokom od 9. do 12. leta starosti in poteka v času jesenih počitnic.

Leta 2019 programa ne izvajamo.

Informacije in prijave: arheozabava@nms.si ali 01 24 14 439 in 051 384 888.

Število mest je omejeno, sprejmemo do 10 udeležencev. V primeru premajhnega števila udeležencev program odpade. Plačilo je mogoče na blagajni muzeja v odpiralnem času muzeja.

Cena programa je 40 €. V ceno sta vključena tudi kosilo in malica.

Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
Metelkova10:00 - 18:00
Grad Snežnik11:00 - 15:00
Blejski grad09:00 - 19:00
Ad Pirum11:00 - 22:00
 

 

Prijavite se na e-novice