SI
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
Show menu

Muzej na krožniku

Si naveličan kuharskih oddaj in receptov, ki jih lahko vsak dan vidiš na televiziji? Bi rad pripravil nekaj drugačnega? Te zanima preteklost in življenje ljudi v različnih obdobjih?

Zavihaj rokave, nadeni predpasnik in si prikuhaj zgodovino na svoj krožnik! Pridruži se nam pri kuharskih podvigih in se preizkusi v pripravi raznovrstnih jedi iz različnih obdobij zgodovine.

Prazgodovina

Keltski obročki
Keltski obročki

Recepti

Antika

Domača sladica
Domača sladica
Sladica s kruhom
Sladica s kruhom

Recepti


Ali si vedel/a?

  • Rimljani so jedli z rokami, omake so jedem dodajali z žlico, drugega pribora niso poznali.
  • Bogati so na pojedine s seboj pripeljali sužnje, ki so stregli gospodarjem.
  • Pojedine so se začele popoldne in trajale pozno v noč.
  • Gostje ob mizi niso sedeli, temveč sloneli na oblazinjenih klopeh.
  • Druščino so ob jedači in pijači zabavali številni zabavljači: pevci, recitatorji, igralci na liro in piščal itn.
  • Okrepčali so se lahko tudi v krčmah ali v Rimljanom zelo ljubih termah, pa tudi v amfiteatrih in ob ogledu gledaliških predstav.
  • Oboževali so »liquamen« pa tudi »garum« – omaki iz rib, ki so jima dodali začimbe.

Srednji vek

Srednjeveški hruškov puding
Srednjeveški hruškov puding
Zelena juha z mandljevim mlekom
Zelena juha z mandljevim mlekom
Ocvrto figovo pecivo
Ocvrto figovo pecivo

Recepti

Ali si vedel/a?

  • O prehrani grajskih prebivalcev lahko marsikaj izvemo s pomočjo analiz izkopanih živalskih kostnih ostankov, žuželk, jajčnih lupin, ostankov plodov, semen in peloda rastlin ter lesnega oglja.
  • Višji družbeni sloji so upoštevali velik del manir pri mizi, ki jih spoštujemo še danes; npr. čisti nohti, prepoved čiščenja zob z nožem, podajanje noža z ročajem naprej, umivanje rok pred jedjo, prepoved brisanja nosu v prt, prepoved polaganja jedi, ki smo jih že imeli v rokah, nazaj na skupni krožnik ...
  • Plemstvo je za umivanje rok uporabljalo tudi posebne dragocene posode.
  • Posodje je bilo izdelano iz kositra, medenine ali srebra, dragoceno je bilo tudi steklo. Uporabljali so nože in žlice.
  • Grajska gospoda je uživala v precej nenavadnih jedeh za današnji okus: poleg divjačine, ptic in rakov so na mizo radi postavili tudi veverice, polhe, jazbece in vidre, za pravo poslastico pa so šteli bobrove repe. Pili so medico in vino.
  • Hrano so na gradovih pripravljali na različne načine, meso so najraje pekli, ribe včasih kuhali v vinu, še raje pražili, postregli pa so jih tudi v omakah, v katerih ni manjkalo začimb. Med domačimi začimbami sta bila na prvem mestu česen in čebula, tudi šetraj, majaron, timijan, proti koncu srednjega veka pa uvožene začimbe – muškat, kardamom, nageljnove žbice, cimet, poper in žafran. 
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice