SI
Show menu

Muzej za starejše

Fotografija s predavanja Zanimive zgodbe iz Narodnega muzeja Slovenije v Centru starejših občanov Trnovo, dne 26. 11. 2017. Foto: Mateja Šebenik.
Ko muzeja ne morete obiskati sami, prinesemo kanček muzejskega vzdušja k vam. Ponujamo vam predavanja, občasne vitrine in pogovore s stanovalci.

Program je namenjen stanovalcem domov starejših občanov, dnevnim centrom aktivnosti za starejše, Univerzam za tretje življenjsko obdobje, medgeneracijskih centrom in društvom upokojencev.

Obiskala vas bo muzejska vodnica Tea Černe, prof. zgodovine.
Informacije in predhodne najave: po telefonu +386 70 184 827 ali po elektronski pošti tea.cerne@nms.si.

Cena:
 program je brezplačen, naročnik krije potne stroške.

MI k vam, vi k nam

Muzeji so svojevrstna križišča generacij. V želji približati muzejsko dejavnost prav vsem generacijam smo za starejše oblikovali poseben program, ki upošteva raznolikost zanimanj in posebnosti tega življenjskega obdobja.

Mi k vam
: strokovno osebje muzeja gostuje s predstavitvijo izbranih muzejskih predmetov v domovih starejših občanov, na krožkih, v društvenih prostorih, medgeneracijskih centrih, dnevnih centrih za aktivnosti starejših ipd. Predstavitev z naslovom Zanimive zgodbe iz Narodnega muzeja Slovenije traja 45 minut in omogoča otip izbranih replik. Obisk je brezplačen.

Vi k nam: obisk Narodnega muzeja Slovenije z vodenim ogledom najznamenitejših predmetov, ki vključuje praktične prikaze in otip izbranih muzejskih replik. Vodstvo traja 45 minut. Vstopnina po ceniku.

Nekaj prednosti programa: udeleženci obnovite  znanja, izveste in se naučite nekaj novega, predvsem pa kakovostno preživite čas. Predstavitve in vodstvo po muzeju so ozvočenena voljo so stoli, klopi. Osebe na vozičkih in hojcah pa tudi drugi udeleženci lahko uporabijo dvigalo.

Informacije in predhodne najave:
  po telefonu +386 70 184 827 ali po elektronski pošti tea.cerne@nms.si.

Cena programa: obisk gostiteljske ustanove je brezplačen, naročnik krije potne stroške. Obisk Narodnega muzeja Slovenije po ceniku, doplačilo za vodstvo.

Muzej za starejše v času karantene in zgodba o vili Meluzini

V času izolacije je postal osebni stik nemogoč, saj so se naši dedki in babice znašli med najbolj ogroženimi skupinami. Da bi muzejske zgodbe kljub vsemu našle pot do njih, smo program prilagodili delu na daljavo. Eno takih zgodb pripoveduje film: prikazuje muzejsko vodnico in kamišibaj, ki ga je izdelala sama, saj je bila tudi ona prisiljena ostati doma. Prikaz je obogatila s filmskima zvezdnikoma izpred šestdesetih let. Nastopata v srednjeveški zgodbi o prelepi vili Meluzini, ki se je spremenila v kačo in za vedno izginila, ker je njen ljubljeni prekršil dogovor in pokukal v prostor, kjer se je kopala.

Zgodba se navezuje na mali kipec te vile, ki si ga lahko ogledate na naši stalni razstavi Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov.

Nauk te zgodbe je preprost in še kako aktualen: prepoved je treba spoštovati!

Projekt je vključen med dejavnosti ob mednarodnem muzejskem dnevu

 

 

Prijavite se na e-novice