SI
Show menu

Muzej na krožniku

Si naveličan kuharskih oddaj in receptov, ki jih lahko vsak dan vidiš na televiziji? Bi rad pripravil nekaj drugačnega? Te zanima preteklost in življenje ljudi v različnih obdobjih?

Zavihaj rokave, nadeni predpasnik in si prikuhaj zgodovino na svoj krožnik! Pridruži se nam pri kuharskih podvigih in se preizkusi v pripravi raznovrstnih jedi iz različnih obdobij zgodovine.

Prazgodovina

Keltski obročki

Recepti

Antika

Domača sladica
Sladica s kruhom

Recepti


Ali si vedel/a?

  • Rimljani so jedli z rokami, omake so jedem dodajali z žlico, drugega pribora niso poznali.
  • Bogati so na pojedine s seboj pripeljali sužnje, ki so stregli gospodarjem.
  • Pojedine so se začele popoldne in trajale pozno v noč.
  • Gostje ob mizi niso sedeli, temveč sloneli na oblazinjenih klopeh.
  • Druščino so ob jedači in pijači zabavali številni zabavljači: pevci, recitatorji, igralci na liro in piščal itn.
  • Okrepčali so se lahko tudi v krčmah ali v Rimljanom zelo ljubih termah, pa tudi v amfiteatrih in ob ogledu gledaliških predstav.
  • Oboževali so »liquamen« pa tudi »garum« – omaki iz rib, ki so jima dodali začimbe.

Srednji vek

Srednjeveški hruškov puding
Zelena juha z mandljevim mlekom
Ocvrto figovo pecivo

Recepti

Ali si vedel/a?

  • O prehrani grajskih prebivalcev lahko marsikaj izvemo s pomočjo analiz izkopanih živalskih kostnih ostankov, žuželk, jajčnih lupin, ostankov plodov, semen in peloda rastlin ter lesnega oglja.
  • Višji družbeni sloji so upoštevali velik del manir pri mizi, ki jih spoštujemo še danes; npr. čisti nohti, prepoved čiščenja zob z nožem, podajanje noža z ročajem naprej, umivanje rok pred jedjo, prepoved brisanja nosu v prt, prepoved polaganja jedi, ki smo jih že imeli v rokah, nazaj na skupni krožnik ...
  • Plemstvo je za umivanje rok uporabljalo tudi posebne dragocene posode.
  • Posodje je bilo izdelano iz kositra, medenine ali srebra, dragoceno je bilo tudi steklo. Uporabljali so nože in žlice.
  • Grajska gospoda je uživala v precej nenavadnih jedeh za današnji okus: poleg divjačine, ptic in rakov so na mizo radi postavili tudi veverice, polhe, jazbece in vidre, za pravo poslastico pa so šteli bobrove repe. Pili so medico in vino.
  • Hrano so na gradovih pripravljali na različne načine, meso so najraje pekli, ribe včasih kuhali v vinu, še raje pražili, postregli pa so jih tudi v omakah, v katerih ni manjkalo začimb. Med domačimi začimbami sta bila na prvem mestu česen in čebula, tudi šetraj, majaron, timijan, proti koncu srednjega veka pa uvožene začimbe – muškat, kardamom, nageljnove žbice, cimet, poper in žafran. 
 

 

Prijavite se na e-novice