SI
Živini kotičkiKjer je vse mini in vse dovoljeno
Show menu

Živini kotički

Kjer je vse mini in vse dovoljeno

Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo.

Živini kotički so interpretativni deli razstav, ki muzejske pripovedi predstavljajo prilagojeno mlajšim in družinam. Omogočajo samostojni ogled in odkrivanje in so sestavni del naših stalnih in občasnih razstav.

Jamska Živa tu biva

Jama za majhne in velike!

Za tiste, ki si upate tolči po kremenu in predirati kosti ali pa samo sestavljati jezikovne in slikovne uganke ledene dobe. A brez ognja v dobi ledu in mraza ne bo šlo, zato zavihajte rokave, naberite dračje in postavite ognjišče. V zavetju jame in ognja prisluhnite čudovitim zvokom piščali, ki jo je pred 60.000 leti izdelal naš neandertalski prednik.

Neandertalčeva piščal velja za najstarejše ohranjeno glasbilo na svetu, ki je na ogled v prvem nadstropju.

Živa v starejši železni dobi

V kotičku na igriv način spoznavamo zadnje prazgodovinsko obdobje – železno dobo. 

Primerjaj lastnosti kovin in prepoznaj železo ter značilne predmete iz železa! Pridruži se Živi pri arheoloških izkopavanjih: s pravilno umestitvijo izkopanin odkrij, kako arheologi »berejo« preteklost. Vabimo te tudi, da v venetski pisavi napišeš svoje ime, na merilnem traku izmeriš svojo telesno višino in izračunaš višino prazgodovinskih gomil, značilnih grobnic iz zemlje, ki so bile nekoč skoraj tako visoke, kot je naš muzej!

Živa in situla z Vač

Kotiček je posvečen znamenitemu bakrenemu vedrcu, situli z Vač. Njen motiv krasi znak Narodnega muzeja Slovenije, slovenski potni list in osebno izkaznico, pomanjšana kopija situle pa je protokolarno darilo Republike Slovenije. 

Duhovito smo predstavili okoliščine njenega odkritja, s filmom in predmeti na dotik smo prikazali izdelavo situle, z ugankarsko igro pa ponujamo, da odkrijete njeno uporabnost in spoznate situlsko umetnost tudi širše: tako glavno zvezdo železne dobe približujemo otrokom in šolarjem na njim prilagojen način.

Živa na višinski utrdbi

Višinske utrdbe so naselbine na visokih vrhovih, značilne za čas zatona rimskega sveta. Tja so se ljudje zatekli v nemirnem času, ko so naše ozemlje preplavili novi osvajalci, kot so Huni, Langobardi in Goti. Otroci, sestavite značilno višinsko utrdbo z obzidjem, vodnim zbiralnikom, hišami in cerkvijo!

Starše povabite k reševanju tipnih ugank in skupaj raziščite značilne predmete tistega časa. Spoznajte takratne prebivalce, pomerite langobardski plašč z značilno tkano obrobo in prisluhnite legendam o hunskem poglavarju.

Živa v srednjeveškem mestu

V pomanjšanem srednjeveškem mestu prikazujemo značilno arhitekturo večnadstropnih hiš, tlakovanih ulic in ozkih podhodov. 

Prisluhni glasbi in jo dopolni z zvoki kraguljčkov, pokukaj skozi okna in spoznaj kovačevo delo, srednjeveško hrano pa tudi kakšen bolj skrit del življenja.

Pretekli Živini kotički

Mini keltski svet

Kelti so bili skupina plemen, ki so v mlajši železni dobi zaznamovali podobo večjega dela Evrope. Gradili so utrjene naselbine, postavljali gozdna svetišča, svoje bojevnike pa pokopavali z ukrivljenimi meči in konji. Zgodovinsko so izpričane bitke z Rimljani, ki jih duhovito predstavljajo sodobni stripi in risanke o Asterixu in Obelixu. Kelti so izumili poseben tip čelade, ki je v uporabi še danes. Na razstavi jo lahko pomerite in primerjate z rimsko, sodobno vojaško in vesoljsko, ki jo je nosil Darth Vader v Vojni zvezd. Prisluhnite zvokom bojevniških rogov in preden se podate v boj, se v svetišču priporočajte za naklonjenost bogov. Srebrne ploščice nas bodo varovale pred zlemi silami, medtem ko se bomo podali na lov za nagradno uganko!

Živin pisalni kotiček

V dobi pametnih telefonov in računalniških tablic besedila hranimo v elektronski obliki in vedno manj na papirju. Posebna pisalna površina, shramba in pisalo niso več nujno potrebni. Otroci, vabimo vas v našo družbo, kjer lahko s pomočjo reševanja nagradne igre spoznate nekatere izbrane predmete na razstavi ter ugotovite kakšne zgodbe hranijo pisalniki plemenitih dam, vojakov, slavnih pisateljev. Za konec napišite še pismo prijatelju, izdelajte pisemsko ovojnico ter svoje sporočilo oddajte v naš nabiralnik. Ne odidite pa tudi brez fotografije pisarja!

Galerija

 

 

Prijavite se na e-novice