SI
Otroci in mladostniki si zaslužijo prilagojeno razlago o dediščini.In mi jim jo lahko ponudimo.
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
Show menu

Načrtovanje obiska

Naročanje skupin

Najave sprejemamo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na:

Kaj ponujamo

V Narodnem muzeju Slovenije ponujamo različne oblike pedagoških programov ob občasnih in stalnih razstavah:
 • Vodstva
 • Veččutna vodstva (vodstva z uporabo replik  ter drugih pripomočkov, ki stimulirajo vse čute)
 • Doživljajsko-ustvarjalne delavnice
 • Učne ure
Več o programih si lahko preberete v katalogu pedagoških programov. Posebej so označeni programi, ki se tematsko izrazito prekrivajo z učnim načrtom za posamezni razred. Programi so razvrščeni po razredih, čeprav lahko mnoge izmed njih prilagodimo različnim starostnim stopnjam. Programe izvajamo v muzejski palači na Muzejski ulici, v Narodnem muzeju Slovnije – Metelkova, na gradu Snežnik ter v Arheološkem parku in muzeju Ad Pirum (Hrušica pri Podkraju). Za obisk muzeja se lahko odločite samostojno ali z organiziranim vodstvom. V primeru vodenega ogleda se lahko predhodno dogovorite za tematske poudarke. Po dogovoru organiziramo tudi vodstva v tujem jeziku.

Organizacija skupin

 • Zavedamo se, da muzej nemalokrat obišče več razredov hkrati. To zahteva posebno organizacijo tudi z naše strani. Priporočljivo je, da skupina, ki se udeleži programa, ne šteje več kot 30 udeležencev. V nasprotnem primeru jih razdelimo v dve manjši skupini. V izogib medsebojnemu čakanju skupin v primeru vodenega ogleda običajno ponudimo dve tematsko različni vodstvi. Določena vodstva lahko izvajamo istočasno za več skupin hkrati.
 • Z veseljem sprejmemo tudi manjše (podružnične) šole z manjšim številom učencev. Programe izvajamo za vse šolske skupine, ne glede na njihovo velikost.
 • Predlagamo, da svoj obisk najavite pravočasno. Če nas želite obiskati na določen datum, je priporočljivo, da rezervacijo opravite vnaprej. Najbolj zasedeni meseci v letu so oktober, november, marec, april in maj. 
 • Prosimo, bodite točni. V primeru zamude se lahko zgodi, da animatorji in vodniki programa ne bodo mogli podaljšati. Na voljo imamo le omejeno število animatorjev in vodnikov, ki so vpeti v številne dejavnosti. To pomeni, da je mogoče, da bodo morali vodenje končati ob vnaprej dogovorjeni uri, ne glede na vašo zamudo.
 • Če se zgodi, da na že dogovorjeni termin ne morete obiskati muzeja, vas prosimo, da nam to pravočasno sporočite. 
 • Učenci lahko v pedagoški sobi tudi pomalicajo. O tej možnosti se lahko pogovorite ob naročilu skupine.
 • Muzejska vrata vam na ljubljanskih lokacijah odpremo pred 10. uro in tudi ob ponedeljkih.

Kako naj se pripravimo na obisk

 • Posebne priprave niso potrebne, priporočamo pa, da muzej pred prihodom skupine obiščete sami (za dogovor o prehodnem brezplačnem obisku se obrnite na službo za muzejsko izobraževanje). Osnovno gradivo o stalnih razstavah lahko najdete nižje na tej strani. Priporočamo ogled zavihka Znameniti predmeti. Podrobne predstavitve občasnih razstav najdete v zavihku Občasne razstave.
 • Učence seznanite s pomenom Narodnega muzeja Slovenije in njegovimi zbirkami ter muzejskim delom na splošno. Vsaka tovrstna predpriprava poveča možnost sodelovanja in aktivne udeležbe, kar izboljšuje pogoje učenja.
 • Prosimo vas, da v muzej prispete približno 10 minut pred začetkom programa. V tem času lahko pravočasno uredite vse obveznosti glede plačila, učenci pa lahko v miru obiščejo toalete in v garderobi odložijo oblačila in torbe. Za stvari v garderobi muzej ne odgovarja.
 • Učitelj, ki spremlja skupino, naj poskrbi za primerno obnašanje učencev.
 • S seboj lahko prinesete tudi svoj delovni list.

Učenci s posebnimi potrebami

Prosimo, da se ob najavi obiska posvetujete s kontaktno osebo ter sporočite morebitne posebnosti, na podlagi katerih vam bomo poskušali prilagoditi program. Dostop za gibalno ovirane obiskovalce je urejen s Prešernove ceste 20. 
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice