SI
Show menu

Sporočilo za javnost: Arheomuzika. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope

Ljubljana, 9. 6. 2017

V Ljubljano prihaja prestižna evropska razstava  ki predstavlja najstarejše dokaze za obstoj glasbe.  

Odpotujmo v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva, seznanimo se z razvojem glasbil, prisluhnimo, kako so glasbo ustvarjali že tisočletja pred sedanjostjo, in se tudi sami preizkusimo v izvabljanju zvokov iz replik starodavnih glasbil: vse to na razstavi ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope.    

Namen razstave je sodobno in živahno poustvariti najstarejša obdobja glasbenega ustvarjanja vse od starejše kamene dobe do rimskega obdobja in srednjega veka. Obiskovalci bodo glasbo starodavne Evrope lahko raziskovali s številnimi ponazoritvami, animacijami, predvsem pa z visokokakovostnimi replikami in mnogimi glasbenimi posnetki.  

Na današnji novinarski konferenci je avtor razstave dr. Arnd Adje Both (Nemški arheološki inštitut) posebej izpostavil to izjemno multimedijsko zasnovo razstave. »Vsebine smo tako približali vsem obiskovalcem, zlasti družinam, otrokom in ‘velikim otrokom’. Izkušnja s prejšnjih razstavišč pravi, da se obiskovalci vračajo, raziskujejo in vsakič znova odkrivajo nove in nove stvari.«  

Dr. Peter Turk (Narodni muzej Slovenije) pa je poudaril, da ima v obravnavanem časovnem okviru slovenski prostor pomembno vlogo, saj z neandertalčevim glasbilom iz jame Divje babe odmevno soustvarja zgodbo o najstarejši glasbi v Evropi in na svetu.   


Odprtje razstave bo v nedeljo, 11. junija 2017, ob 19. uri. Vljudno vabljeni!

Priloga

 

 

Prijavite se na e-novice